Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό ανθρώπινο αυτί μέσω της τεχνικής της τρισδιάστατης εκτύπωσης και ειδικών τζελ με ζωντανά ανθρώπινα κύτταρα, το οποίο μοιάζει και λειτουργεί όπως ακριβώς το φυσικό αυτί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για ένα μοναδικό τεχνολογικό επίτευγμα καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χιλιάδες παιδιά στο μέλλον που γεννιούνται με δυσμορφίες στα αυτιά, όπως η μικρωτία, όπου το εξωτερικό πτερύγιο του αυτιού δεν αναπτύσσεται κανονικά, και μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια ακοής.
Ερευνητική ομάδα του Weill Cornell Medical College στη Νέα Υόρκη χρησιμοποίησε αρχικά μια τρισδιάστατη εικόνα από ένα αυτί από δύο δίδυμα κοριτσάκια την οποία ανέλυσε σε ειδικό λογισμικό ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Αφού ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός στον υπολογιστή, με την βοήθεια ενός προχώρησε στην εκτύπωση ενός καλουπιού σε σχήμα αυτιού, στο οποίο έγινε έγχυση ενός εδικού τζελ κολλαγόνου με ζωντανά ανθρώπινα κύτταρα.
"Η διαδικασία είναι γρήγορη. Χρειάζεται περίπου μισή μέρα να σχεδιαστεί το καλούπι , μία μέρα να "εκτυπωθεί" και περίπου μισή ώρα να γίνει η έγχυση του τζελ. Στην συνέχεια το αφήνουμε να ωριμάσει για μερικές μέρες σε ένα ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον και ακολουθεί η εμφύτευση", σημείωσε ο Δρ. Μπονασάρ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Στόχος είναι μελλοντικά τα κύτταρα του τζελ να προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή ώστε να περιορίσουμε την πιθανότητα απόρριψης του μοσχεύματος, όπως ανέφερε ο Τζέησον Σπέκτορ, εκ των επικεφαλής των ερευνητών. Η καλύτερη ηλικία για γίνει η τοποθέτηση του νέου αυτιού σε ένα παιδί με μικρωτία είναι τα 5-6 έτη, καθώς το αυτί έχει κατά 80% σχηματιστεί. «Ένα τέτοιο αφτί θα βοηθήσει άτομα , παιδιά και ενήλικες, που έχουν χάσει το εξωτερικό μέρος του αυτιού τους είτε εκ γενετής είτε από κάποιο ατύχημα ή από καρκίνο. Ελπίζουμε ότι θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής αυτών των ανθρώπων » τόνισε ο Δρ. Σπέκτορ.