Υποσχόμενο μέσο θεραπείας για τη μεσογειακή αναιμία στο μέλλον, φαίνεται να είναι ένα συγκεκριμένο αντικαταθλιπτικό, μια ουσία που ονομάζεται τρανυλκυπρομίνη (TCP) , σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Michigan Medical School.
Οι ερευνητές μελετώντας την επίδραση του αντικαταθλιπτικού φαρμάκου στα ερυθρά αιμοσφαίρια, κατέδειξαν ότι η ουσία δρα ενάντια σε ένα μόριο LSD1 των ερυθρών αιμοσφαιρίων, το οποίο μπλοκάρει την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης που παίζει ρόλο-κλειδί στην μεταφορά οξυγόνου.
Στους αναιμικούς ασθενείς η αιμοσφαιρίνη παίρνει εμβρυική μορφή και προκαλεί ζημιές σε όλα τα όργανα του σώματος μειώνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης. Σύμφωνα με την έρευνα, η ουσία τρανυλκυπρομίνη (TCP) μπλοκάρει το μόριο LSD1 και δίνει ώθηση στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης , αντισταθμίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες της "ανώμαλης" μορφής της αιμοσφαιρίνης, σε σχήμα εμβρύου, που προκαλεί την μεσογειακή αναιμία.
"Είναι η πρώτη φορά που η εμβρυική μορφή της αιμοσφαιρίνης επανενεργοποιήθηκε σε τέτοιο μεγάλο βαθμό , τόσο σε ανθρώπινα ερυθρά αιμοσφαίρια όσο και σε ερυθρά αιμοσφαίρια ποντικιών, χρησιμοποιώντας την ουσία του αντικαταθλιπτικού φαρμάκου, το οποίο δείχνει ότι εάν καταλάβουμε το βιολογικό μηχανισμό μιας ασθένειας είναι πιο εύκολο να φτάσουμε στην θεραπεία της", τόνισε ο Νταγκ Ένχελ, επικεφαλής της έρευνας. Ωστόσο οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να χορηγούνται τα συγκεκριμένα αντικαταθλιπτικά ως θεραπεία για την μεσογειακή αναιμία και χρειάζεται περαιτέρω επιστημονική διερεύνηση.