Νέα αμερικανική μελέτη, έρχεται να αμφισβητήσει τις επί χρόνια μελέτες που θέλουν τα αντιοξειδωτικά να προστατεύουν τον εγκέφαλο από το εγκεφαλικό ή την άνοια. Σύμφωνα με νέα μελέτη του Brigham and Women's Hospital της Βοστώνης όσοι έτρωγαν πολλά αντιοξειδωτικά, εντάσσοντας στο καθημερινό τους διαιτολόγιο καφέ, τσάι, κόκκινο κρασί, και πορτοκάλια δεν φάνηκε να έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού ή άνοιας συγκριτικά με εκείνους που δεν έτρωγαν τίποτα από αυτά. Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι μερικές βιταμίνες δρουν προστατευτικά για την εύρυθμη λειτουργία του εγκέφαλου, δεν είναι ξεκάθαρο σύμφωνα με τους ειδικούς ότι αυτό ισχύει για όλα τα αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, φλαβονοειδή, σελένιο κλπ. Η νέα μελέτη βασίστηκε σε παλιότερη μελέτη που είχε γίνει σε περίπου 5.500 ανθρώπους άνω των 55 ετών, στην Ολλανδία, οι οποία ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι όσοι από τους συμμετέχοντες επέλεγαν μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά κατέληξαν με τις ίδιες νευρολογικές διαταραχές όπως άνοια, Αλσχάιμερ ή εγκεφαλικό με τους συμμετέχοντες που δεν λάμβαναν καθόλου αντιοξειοδωτικά. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να μελετήσουν άλλους παράγοντες που πιθανώς σχετίζονταν όπως η ηλικία των συμμετεχόντων, η ποσότητα τροφής που κατανάλωσαν ημερησίως αλλά και το κάπνισμα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά αντιοξειδωτικά που μεμονωμένα μπορεί να έχουν ευεργετικά οφέλη στην λειτουργία του εγκεφάλου. "Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η ημερήσια πρόληψη βιταμίνης Ε, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Το ίδιο συμβαίνει και με την βιταμίνη C, που προστατεύει από τα εγκεφαλικά", τόνισε η επικεφαλής της έρευνας Ελίζαμπεθ Ντεβόρ ενώ πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να συνεχίζουμε να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά και να αναζητούμε συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά που μπορεί να έχουν οφέλη στον οργανισμό μας".