Κατοχυρώθηκε το γονίδιο πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ανθρώπινο γονίδιο που προειδοποιεί για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, βάσει δικαστικής απόφασης στην Αυστραλία.

Το δικαστήριο έκρινε πως μπορεί να επιτραπεί η κατοχύρωση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για το γονίδιο BRCA1. Η μεσολάβηση του ανθρώπινου παράγοντα αποδείχθηκε καταλυτική για την κατοχύρωση, η οποία αφορά την πλευρά αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας.

Αντιρρήσεις για την κατοχύρωση του γονιδίου ως πατέντα είχαν προβληθεί από την οργάνωση "Cancer Voices Australia", ωστόσο, όλοι αποδέχονται ότι το γονίδιο δεν είναι φυσικό.

Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε προσφύγει δικαστικά για να πετύχει την ακύρωση της πατέντας που κατοχυρώθηκε υπέρ της εταιρείας Myriad Genetics, με τα επιχειρήματα ότι τα ανθρώπινα γονίδια δεν μπορούν να τύχουν αντικείμενο διπλώματος ευρεσιτεχνίας και ότι μια τέτοια ενέργεια θα έβλαπτε σημαντικά τους καρκινοπαθείς.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας έκρινε την πατέντα υπέρ της Myriad έγκυρη θεωρώντας το εν λόγω γονίδιο προϊόν ανθρώπινης επέμβασης, κατ’ αντιδιαστολή με το φυσικό γενετικό υλικό DNA-RNA που προφανώς δεν επιδέχεται κατοχύρωσης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η εταιρεία Myriad Genetics αντιμετωπίζει αντίστοιχες νομικές κινήσεις και στις ΗΠΑ, όπου εναντίον της για την πατέντα του γονιδίου BRCA1 έχουν στραφεί οι ενώσεις ACLU (American Civil Liberties Union) και Public Patent Foundation.