Πολλοί καρκινοπαθείς παλεύουν σήμερα πρόσωπο με πρόσωπο με την αρρώστια, μόνοι τους, χωρίς καμία υποστήριξη και βοήθεια από την οικογένειά τους, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα. Περίπου 325.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε χρόνο στην Μεγάλη Βρετανία, από τους οποίους περίπου οι 70.000 αγωνίζονται μόνοι τους να ξεπεράσουν την νόσο.
Από την έρευνα που διεξήχθη από το κέντρο Macmillan Cancer Support , φάνηκε ότι περίπου 1.800 ασθενείς δεν έχουν καμία βοήθεια καθώς οι δικοί τους ζουν μακριά, έχουν άλλες υποχρεώσεις ή δεν έχουν κανένα άλλο στο κόσμο για να αναζητήσουν στήριξη. Από τους ερωτηθέντες το 12% απάντησε ότι δεν είχε καμία επίσκεψη από συγγενή ή φίλο, για περισσότερο από 6 μήνες ενώ το 50% των αβοήθητων καρκινοπαθών παρέλειπε γεύματα ή δεν έτρωγε φυσιολογικά λόγω της έλλειψης βοήθειας. Επίσης από τα αποτελέσματα της έρευνας φάνηκε ότι το 1 στους 4 δεν μπορούσαν να κάνουν μπάνιο ενώ το 60% των ερωτηθέντων δεν ήταν σε θέση να ασχοληθούν με τις δουλειές του σπιτιού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απομόνωση των καρκινοπαθών έχει σοβαρές επιδράσεις στην πορεία της ασθένειας, καθώς 1 στους 10 φαίνεται να παραλείπει τις απαραίτητες επισκέψεις στον γιατρό ενώ το 18% αδυνατεί να πάρει τις συνταγές της αντικαρκινικής αγωγής.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η έλλειψη βοήθειας και φροντίδας στους καρκινοπαθείς μειώνει την ποιότητα ζωής τους αλλά ακόμα και το προσδόκιμο επιβίωσης από την νόσο. "Οι απομονωμένοι καρκινοπαθείς ασθενείς πεινάνε, δεν πηγαίνουν στα ραντεβού τους με τον γιατρό, αρνούνται να πάρουν την θεραπεία τους με αποτέλεσμα να θέτουν την ζωή τους σε κίνδυνο", τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Κιαράν Ντεβάν.