Στο ίδιο μας το δέρμα φαίνεται να κρύβεται η θεραπεία για την σκλήρυνση κατά πλάκας σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη. Οι νευρώνες οι εγκεφάλου έχουν ένα μονωτικό κάλυμμα παρόμοιο με εκείνο των ηλεκτρικών καλωδίων, μόνο που δεν είναι από πλαστικό αλλά από μία ουσία που λέγεται μυελίνη. Ασθένειες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας καταστρέφουν αυτό το κάλυμμα , καθώς το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα και καταστρέφει την μυελίνη, με αποτέλεσμα οι νευρώνες να μένουν "ακάλυπτοι" και τα μηνύματα να δυσκολεύονται να μεταφερθούν από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, προσπάθησαν μέσα από πειράματα σε ζώα να βρουν τρόπο να "επισκευάσουν" του "χαλασμένους" νευρώνες και να επαναφέρουν την μυελίνη σε φυσιολογικά επίπεδα. Την λύση βρήκαν στα κύτταρα του δερματικού ιστού. Πήραν κύτταρα από το ανθρώπινο δέρμα, τα οποία μετέτρεψαν σε βλαστοκύτταρα, τα οποία έχουν την δυνατότητα να παίρνουν την μορφή οποιουδήποτε κυττάρου έχει ανάγκη ο οργανισμός. Το επόμενο βήμα ήταν να μετατρέψουν τα βλαστοκύτταρα, σε πρώιμης μορφής εγκεφαλικά κύτταρα τα οποία παράγουν την μυελίνη.
Στη συνέχεια οι επιστήμονες χορήγησαν τα νέα αυτά κύτταρα σε ποντίκια που είχαν γεννηθεί χωρίς καθόλου μυελίνη και φάνηκε να έχουν θετική επίδραση. "Η μυελίνη παράχθηκε μέσω του νευρικού συστήματος και τα ποντίκια φάνηκε να έχουν μία κανονική διάρκεια ζωής", επεσήμανε ο Δρ. Στίβεν Γκόλντμαν. Σ
Στόχος των επιστημόνων είναι ο μηχανισμός αυτός να χρησιμοποιηθεί στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας ως μελλοντική θεραπεία . "Οι θεραπείες της μυελίνης, φαίνεται να είναι η λύση για την θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ωστόσο η έρευνα αυτή βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και χρειάζεται περισσότερη γνώση ", κατέληξαν οι επιστήμονες.