Η δυνατή μουσική μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην ακοή μας. Ωστόσο εάν υπήρχε ένα όριο στην ένταση των συσκευών αναπαραγωγής ήχου, σήμερα θα το αγνοούσε περίπου το 40% των νέων, σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Action on Hearing Loss. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει όρια στις συσκευές αναπαραγωγής ήχου και των κινητών τηλεφώνων, εκδίδοντας μια οδηγία που ορίζει ότι από αυτό το μήνα οι συσκευές αυτές οφείλουν να έχουν ένα όριο έντασης της τάξης των 85 ντεσιμπέλ (dB), αλλά κάθε χρήστης θα μπορεί να το αυξήσει σε 100 dB. Σε κάθε περίπτωση, τα νέα όρια ασφαλείας που θέτει η ΕΕ είναι σημαντικά, επειδή όλο και περισσότεροι νέοι ακούνε μουσική με αυτόν τον τρόπο.
"Θα συνιστούσα στους λάτρεις της μουσικής, να λάβουν υπόψη τους αυτά τα όρια, καθώς η υπερέκθεση σε δυνατή μουσική μπορεί να προκαλέσει εμβοές, και ένα καλό ζευγάρι ακουστικά μπορεί να κάνει την διαφορά", τόνισε ο πρόεδρος της οργάνωσης Action on Hearing Loss, Πωλ Μπρέκελ.
Η οργάνωση εξήγαγε μία μελέτη σε 1.500 άτομα ηλικία 16-34 ετών, η οποία κατέδειξε ότι το 79% των νέων δεν γνωρίζουν για τα νέα όρια που θα τεθούν σε ισχύ αυτόν τον μήνα. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, παρόλο που το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από εμβοές, σχεδόν το 40% είπαν ότι θα παρακάμψουν τη νέα προεπιλεγμένη ρύθμιση για συσκευές μουσικής τους.
"Ακούγοντας μουσική σε ένταση της τάξεως των 80 ντεσιμπέλ ή λιγότερο, θεωρείται ασφαλές, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά ή για πόσο χρονικό διάστημα ακούει κάποιος μουσική από τις συσκευές αναπαραγωγής ήχου. Αυτό το επίπεδο έντασης είναι ισάξιο με κάποιον που φωνάζει ή τον ήχο των αυτοκίνητων στην κίνηση", σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.