Ο κακής ποιότητας ύπνος επηρεάζει την μνήμη των ηλικιωμένων, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature Neuroscience". Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτη ο ύπνος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την μνήμη. Με τον ερχομό του γήρατος ένα συγκεκριμένο σημείο του εγκεφαλικού φλοιού συρρικνώνεται με αποτέλεσμα να χαλάει η ποιότητα του ύπνου των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Παράλληλα, αυτή η επιδείνωση της ποιότητας του ύπνου επηρεάζει αρνητικά την μνήμη των ηλικιωμένων, οι οποίοι αρχίζουν να ξεχνούν.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλει, έκαναν πειράματα σε δύο ομάδες ατόμων ηλικίας 20 και 70 ετών. Συγκεκριμένα οι δύο ομάδες έπρεπε να θυμηθούν ένα σύνολο λέξεων αφότου είχαν κοιμηθεί και είχαν ξυπνήσει, ενώ κατά την διάρκεια του ύπνου τους καταγραφόταν η ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Από τα ευρήματα της έρευνας, φάνηκε ότι οι νέοι που είχαν καλύτερης ποιότητας ύπνο, θυμήθηκαν περισσότερες λέξεις από ότι οι ηλικιωμένοι. "Με το πέρασμα των χρόνων ο εγκέφαλος "γερνάει", με αποτέλεσμα να χειροτερεύει η ποιότητα του ύπνου , το οποίο οδηγεί στην χειροτέρευση της μνήμης. Τα χαμηλής ταχύτητας εγκεφαλικά κύματα, παίζουν ρόλο στην αποθήκευση αναμνήσεων. Είναι σαν την επιλογή "save" των ηλεκτρονικών υπολογιστών", επεσήμανε ο ερευνητής Μάθιου Γουόκερ.
Μάλιστα μια άλλη έρευνα που είχε δημοσιευτεί παλιότερα στο περιοδικό "Science Translational Medicine", είχε δείξει ότι οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι διάγνωσης του Αλσχάιμερ. "Οι νέες μελέτες ισχυροποιούν το ενδεχόμενο σύνδεσης της κακής ποιότητας ύπνου με την δημιουργία άνοιας, ωστόσο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν αυτό αποτελεί αίτιο ή συνέπεια", ανέφερε ο Σιμόν Ρίντλει, από την Βρετανική Ακαδημία μελέτης της Νόσου Αλσχάιμερ.