Η απώλεια ακοής οδηγεί σε άνοια

Η απώλεια ακοής στους ηλικιωμένους αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού ιατρικού Συλλόγου "JAMA Internal Medicine", μελέτησαν περίπου 2.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 75 έως 84 ετών για μια περίοδο έξι ετών, κάνοντας όλη αυτή την περίοδο μια σειρά από νοητικά τεστ. 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσα άτομα εμφάνιζαν προβλήματα ακοής, εκδήλωσαν μείωση των νοητικών λειτουργιών τους κατά μέσο όρο 30% έως 40% ταχύτερα σε σχέση με όσους ανθρώπους ίδιας ηλικίας είχαν φυσιολογική ακοή, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας ήταν αυξημένος κατά 24% κατά μέσο όρο για όσους δεν άκουγαν καλά.

Η μελέτη έδειξε ότι υπάρχει άμεση και ευθέως ανάλογη σχέση ανάμεσα στο βαθμό απώλειας της ακοής και στο βαθμό επιδείνωσης των νοητικών επιδόσεων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι που δεν ακούνε καλά, απομονώνονται και δεν επικοινωνούν με αποτέλεσμα να αδρανεί ο εγκέφαλός τους.

Το ερώτημα που δημιουργείται είναι , εάν θεραπευτεί η ακοή τότε θα θεραπευτεί και η άνοια; Η απάντηση ακόμα δεν μπορεί να δοθεί, καθώς τα ευρήματα της έρευνας είναι πρόωρα και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση στο μέλλον.