AIDS : Μελλοντική θεραπεία η έγκαιρη φαρμακευτική αγωγή

Η έγκαιρη χορήγηση φαρμακευτική αγωγής στους ασθενείς με HIV, αμέσως μετά τη διάγνωση της νόσου, μπορεί να αποτελέσει τη μελλοντική θεραπεία για το AIDS στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με νεότερη επιστημονική έρευνα.

Μέχρι σήμερα, η αντιρετροϊκή αγωγή χορηγείται μόνο στη φάση, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς έχει αποδυναμωθεί αρκετά από τον ιό. Έρευνα από το Imperial College του Λονδίνου, που δημοσιεύτηκε στο "New England Journal of Medicine", έδειξε ότι μία θεραπεία διάρκειας ενός έτους, αμέσως μετά τη διάγνωση του ιού, βοήθησε στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε καλά επίπεδα, θέτοντας υπό έλεγχο τη δράση του ιού, γεγονός που μπορεί να μειώσει την εξάπλωσή του.

Σήμερα, το AIDS δεν θεωρείται μια θανατηφόρα ασθένεια για όσους παίρνουν τα κατάλληλα φάρμακα και έχουν την κατάλληλη φροντίδα. Παρόλα αυτά, όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η φαρμακευτική αγωγή, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα παραμένει "ισχυρό" για να αντιμετωπίσει άλλες ευκαιριακές λοιμώξεις, όπως η φυματίωση.

"Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα, εάν μια μακρόχρονη θεραπεία σε πολύ πρώιμο στάδιο είναι πιο αποτελεσματική, από την έγκαιρη θεραπεία, που θα κρατήσει, όμως, για μια ζωή", επισημαίνουν οι επιστήμονες.