Ακοή μέσα από τις τρίχες για κωφά ποντίκια !

Αναγεννώντας τα μικροσκοπικά τριχίδια του έσω αυτιού, που ανιχνεύουν τους ήχους, κατάφεραν Αμερικανοί ερευνητές να επαναφέρουν την ακοή σε κωφά ποντίκια.

Επιστήμονες του Νοσηλευτηρίου Eye and Ear στη Μασαχουσέτη, σε συνεργασία με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, χορήγησαν ένα ενέσιμο φάρμακο σε ποντίκια με ολική κώφωση και χωρίς σχεδόν καμία τρίχα να έχει παραμείνει στα αυτιά τους. Το φάρμακο αυτό λειτούργησε ως "μεταμορφωτής", αλλάζοντας τα συγκεκριμένα γονίδια που καθορίζουν τον τύπο των κυττάρων, τα οποία υποστηρίζουν τη λειτουργία των στερεοκροσσών, με αποτέλεσμα τα κύτταρα αυτά να μετατραπούν σε τριχίδια.

"Δεν είχε επιτευχθεί μέχρι σήμερα η αναγέννηση στερεοκροσσών σε ενήλικα θηλαστικά. Επιτυγχάνεται για πρώτη φορά, γεγονός που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι δεν έχουμε να κάνουμε με δραματική βελτίωση της ακοής, αλλά με μια μικρού μεγέθους βελτίωση. Τα ποντίκια μπορούσαν να ακούσουν διαφόρους έντονους ήχους χαμηλής συχνότητας, όπως το χτύπημα της πόρτας ή τον ήχο των αυτοκινήτων, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν αποτελεί ολική αποκατάσταση της ακοής", δήλωσε ο ερευνητής, δρ Αλμπερτ Εντζ. 

Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη μελέτη, που ωστόσο βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά για να μετατραπεί αυτή η προσέγγιση σε θεραπεία για την κώφωση στους ανθρώπους.