Μπορεί να προτιμούμε τα διαιτητικά αναψυκτικά για να προσέξουμε την “γραμμή” μας, ωστόσο νέα αμερικανική μελέτη συνδέει την κατανάλωση αναψυκτικών, και ιδίως των διαιτητικών που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες, με τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.
Συγκεκριμένα, σε μελέτη που έγινε σε πάνω από 250.000 ανθρώπους, τα ευρήματα της οποίας θα ανακοινωθούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, βρέθηκε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη κατανάλωναν αναψυκτικά σε μεγάλη συχνότητα.
Όσοι έπιναν περισσότερα από τέσσερα κουτιά ή ποτήρια οποιουδήποτε είδους αναψυκτικών ή φρουτοχυμών με γλυκαντικές ουσίες μέσα στην ημέρα, είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη , σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου αναψυκτικά.
Ο κίνδυνος ήταν ακόμα μεγαλύτερος για όσους προτιμούσαν να πίνουν διαιτητικά (31%) παρά κανονικά αναψυκτικά (22%). Αντίθετα, η κατανάλωση καφέ φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης καθώς όπως κατέδειξε η δεκαετής έρευνα, όσοι έπιναν τέσσερα φλιτζάνια καφέ καθημερινά, είχαν περίπου 10% μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ.
Ο επικεφαλής της έρευνας Χόνγκλει Τσεν, του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, της Βόρειας Καρολίνας, τόνισε ότι “μειώνοντας την κατανάλωση διαιτητικών αναψυκτικών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ή αντικαθιστώντας τα με καφέ, μπορεί να μειωθεί με φυσικό τρόπο ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης”.
Ωστόσο πρόκειται για ενδείξεις, και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της εν λόγω έρευνας καθώς μπορεί να ευθύνονται και άλλοι παράγοντες για την εμφάνιση της κατάθλιψης.
Πάντως τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν παλαιότερες μελέτες που είχαν συσχετίσει την κατάθλιψη με την κατανάλωση διαιτητικών αναψυκτικών, ωστόσο οι επιστήμονες διατηρούν τις αμφιβολίες τους εάν και κατά πόσο τα ευρήματα αυτά, ισχύουν και για άλλες χώρες πέρα από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με δήλωση του Γκέινορ Μπρουσέλ, της Βρετανικής Διαιτητικής Ένωσης, “ο όρος “τεχνητές” γλυκαντικές ουσίες δημιουργεί καχυποψία γύρω από την ασφάλειά τέτοιων ουσιών. Παρόλα αυτά, οι γλυκαντικές ουσίες έχουν ελεγχθεί από τους επιστήμονες και τις αρμόδιες Αρχές και έχουν χαρακτηρισθεί ασφαλείς για τη χρήση τους σε τρόφιμα και ποτά”.