Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι οι άνθρωποι με κοιλιοκάκη έχουν πολύ περισσότερα αντισώματα έναντι των ρεοϊών από ό,τι όσοι δεν έχουν τη νόσο
Η μόλυνση ενός ανθρώπου με ρεοϊό, έναν κοινό και κατά τα άλλα αβλαβή ιό, μπορεί να πυροδοτήσει τη δυσανεξία του οργανισμού στη γλουτένη, οδηγώντας έτσι στην εμφάνιση κοιλιοκάκης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Είναι η πρώτη φορά που ένας ιός εμπλέκεται στην εμφάνιση της συγκεκριμένης αυτοάνοσης χρόνιας πάθησης του λεπτού εντέρου, η οποία προκαλείται από υπερβολική ευαισθησία στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που περιέχεται στα δημητριακά. Το γεγονός αυτό ανοίγει την προοπτική στο μέλλον να υπάρξει ένα εμβόλιο που θα προλαμβάνει την κοιλιοκάκη.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Σικάγο και του Πίτσμπεργκ, με επικεφαλής την καθηγήτρια ιατρικής Μπάνα Τζάμπρι, που πειραματίσθηκαν σε ποντίκια και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", έδειξαν ότι οι ρεοϊοί των εντέρων μπορούν να προκαλέσουν την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στη γλουτένη.
«Η έρευνά μας δείχνει ξεκάθαρα ότι ένας ιός που δεν έχει κλινικά συμπτώματα, παρόλα αυτά μπορεί να κάνει άσχημα πράγματα στο ανοσοποιητικό σύστημα και να ανοίξει το δρόμο για μια αυτοάνοση διαταραχή και ιδίως για την κοιλιοκάκη» δήλωσε η Τζάμπρι.
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι οι άνθρωποι με κοιλιοκάκη έχουν πολύ περισσότερα αντισώματα έναντι των ρεοϊών από ό,τι όσοι δεν έχουν τη νόσο. Οι ίδιοι ασθενείς φαίνεται ακόμη πως έχουν μεγαλύτερη γενετική προδιάθεση για δυσανεξία στη γλουτένη.
Το πρόβλημα πιθανώς δημιουργείται κατά τους πρώτους μήνες της ζωής. «Στη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ανώριμο ακόμη, έτσι αν ένα παιδί με συγκεκριμένη γενετική προδιάθεση κολλήσει ένα συγκεκριμένο ιό, αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Γι' αυτό, εφόσον υπάρξουν και άλλες μελέτες, θα εξετάσουμε τη δυνατότητα να εμβολιάζονται τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου», ανέφερε η Τζάμπρι.
Σχεδόν το 1% των ανθρώπων έχουν κοιλιοκάκη, ενώ αρκετοί ακόμη πιστεύεται ότι δεν έχουν διαγνωσθεί. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία και η μόνη λύση για τους ασθενείς είναι η διατροφή χωρίς γλουτένη.