Ζούμε περισσότερο αλλά το ανοσοποιητικό μας... χαλάει
Μπορεί πλέον το προσδόκιμο ζωής του μέσου ανθρώπου να έχει αυξηθεί πάρα πολύ, όμως το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δηλαδή η ασπίδα του οργανισμού μας καταστέλλεται. Αυτό συμβαίνει όχι μόνον επειδή ακριβώς ζούμε περισσότερο αλλά και γιατί υπάρχουν κάποιοι... εχθροί, που το σαμποτάρουν.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας- Κλινικής Ανοσολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας, Παναγιώτα Μπούρα, με αφορμή το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανοσολογίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 8-10 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, οι ανοσοεπάρκεια αποτελεί ένα από τα μείζονα ζητήματα της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης.
"Μεγάλες ομάδες ενηλίκων, οι οποίοι μπαίνουν σε διαδικασίες ανοσοανεπάρκειας, είναι πρώτα από όλα ο γηράσκων πληθυσμός. Έχει αυξηθεί ο γηράσκων πληθυσμός και αυτή καθεαυτήν η κατανάλωση φαρμάκων. Αυτό είναι γεγονός" τόνισε η κ. Μπούρα.
Εκτός όμως από το γήρας, η εκτεταμένη χρήση φαρμάκων αλλά και ο τρόπος ζωής έχουν επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. "Είναι γεγονός ότι τα μικρόβια που μας εποικίζουν σχετίζονται με τη συμπεριφορά του ανοσιακού μας συστήματος. Δηλαδή, π.χ., τα μικρόβια που εποικίζουν το έντερό μας στην καθημερινότητά μας, από την ώρα που γεννιόμαστε μέχρι που ολοκληρώνουμε τον κύκλο μας, 'συνομιλούν' με το ανοσιακό μας σύστημα. Άρα λοιπόν, ναι, τα μικρόβια σχετίζονται με το ανοσιακό σύστημα. Κατ΄ επέκταση λοιπόν τα αντιβιοτικά καταστρέφουν το μικροβίωμα μας, καταστρέφουν αυτή την επικοινωνία, αυτή την αγαστή συμβίωση του περιεχομένου του εντέρου μας με το ανοσιακό σύστημα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πεπτικός μας σωλήνας είναι μια τεράστια αποθήκη λεμφοκυττάρων, μια τεράστια παρακαταθήκη ανοσιακού ιστού. Αρα καταλαβαίνετε πως καταστρατηγείται αυτό με τα φάρμακα, είτε με τα αντιβιοτικά είτε με άλλα ανοσοκατασταλτικά. Άρα ναι, έχουν σχέση, εμμέσως πλην σαφώς, τα αντιβιοτικά και άλλα πολλά φάρμακα με το μικροβίωμά μας" εξηγεί η κ. Μπούρα.
Άλλοι παράγοντες είναι η διατροφή, ο τρόπος ζωής, η φυσική και ψυχοσωματική κατάσταση.
Παλιά και νέα εμβόλια
Παράλληλα με τα παλιά και καταξιωμένα εμβόλια, που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες, υπάρχουν πλέον και εμβόλια νέας γενιάς, τα οποία έχουν συντεθεί στο εργαστήριο, ώστε να αποφεύγεται τελείως η λοιμογόνος δράση των οργανισμών έναντι των οποίων παρήχθησαν και να είναι ολοένα πιο αποτελεσματικά και ακίνδυνα, επισήμανε η κ. Μπούρα.
"Ο εμβολιασμός στο επίπεδο της πρόληψης είναι μια πρώτη θυρίδα ασφάλειας για το γενικό πληθυσμό μέσω διαχείρισης του ανοσιακού συστήματος. Οι εθνικοί εμβολιασμοί είναι πάρα πολύ σημαντικοί και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είναι υπεύθυνο για τους εμβολιασμούς. Όπως βλέπετε όλοι στηρίζουμε τον εμβολιασμό εναντίον της γρίπης και το Εθνικό Κέντρο που ασχολείται με το θέμα αυτό και οι ανοσολόγοι όλοι συμφωνούν" πρόσθεσε η κ. Μπούρα.