Διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα, είχαν κατά μέσο όρο 24% αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών οξέων, που υπάρχουν στο κόκκινο κρέας, στο βούτυρο, στα άλλα πλήρη γαλακτοκομικά, καθώς και γενικότερα στις ζωικές τροφές, αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη συνιστά επίσης στους καταναλωτές, για προληπτικούς λόγους, να αντικαταστήσουν -όσο μπορούν- αυτά τα λίπη με ακόρεστα, με πλήρη δημητριακά και με φυτικές πρωτεΐνες, προκειμένου να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Κι Σαν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό 'British Medical Journal', ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 73.000 γυναίκες και 42.600 άνδρες, για μια περίοδο 25 ετών. Ανά τετραετία οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία τους.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα, είχαν κατά μέσο όρο 24% αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Αρκούσε η αντικατάσταση σε ποσοστό μόνο 1% αυτών των λιπαρών οξέων με ισοδύναμες θερμίδες από πολυακόρεστα λίπη, μονοακόρεστα λίπη, υδατάνθρακες από πλήρη δημητριακά ή πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, για να μειωθεί ο κίνδυνος στεφανιαίας κατά 4% έως 8%.
«Η νέα αυτή μελέτη καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι 'το βούτυρο επιστρέφει'», τόνισε ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής διαιτολογίας και επιδημιολογίας Φρανκ Χου του Χάρβαρντ. «Τα κορεσμένα λίπη δεν πρέπει να αποτελούν πάνω από το 10% των συνολικών καθημερινών θερμίδων», πρόσθεσε ο δρ Σαν.