Η τελική κλινική δοκιμή σε πάνω από 2.000 ασθενείς, απέτυχε να δείξει κάποια αισθητή βελτίωση της κατάστασής τους
Μια μεγάλη κλινική δοκιμή ενός πολλά υποσχόμενου φαρμάκου κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, διέψευσε τις αρχικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.
Πρόκειται για το φάρμακο σολανεζουμάβη (solanezumab), που είχε αναπτύξει η φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly. Όπως ανακοίνωσε, η τελική κλινική δοκιμή (φάσης 3), με την ονομασία EXPEDITION3, που έγινε σε πάνω από 2.000 ασθενείς, απέτυχε να δείξει κάποια αισθητή βελτίωση της κατάστασής τους, σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times.
Πολλοί αναλυτές και επενδυτές ευελπιστούσαν ότι το φάρμακο θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με ήπια άνοια λόγω Αλτσχάιμερ, καθώς οι αρχικές δοκιμές πέρυσι είχαν δείξει επιβράδυνση της νόσου, περίπου στο ένα τρίτο των ασθενών.
Όμως, σύμφωνα με την εταιρεία, η τελική δοκιμή -που περιλάμβανε την παράλληλη χρήση ψευδοφαρμάκου (πλασίμπο)- έδειξε μικρά μόνο οφέλη και έτσι δεν πρόκειται να ζητήσει άδεια για την κυκλοφορία του φαρμάκου στην αγορά.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eli Lilly, Τζον Λεχλάιτερ, δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα της δοκιμής δεν ήσαν αυτά που ελπίζαμε και είμαστε απογοητευμένοι για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που περιμένουν μια αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ».
Η εταιρεία έχει επενδύσει περίπου τρία δισεκατομμύρια δολάρια στην έρευνα για την άνοια κατά τα τελευταία 25 χρόνια. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που διαψεύδονται οι αρχικές προσδοκίες για ένα νέο φάρμακο που θα αφορά την άνοια και το Αλτσχάιμερ.