Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Το φάρμακο λέγεται bremelanotide και έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία PalatinTechnologies, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Οι δοκιμές του κατά την τελική φάση 3, έγιναν σε περισσότερες από 1.200 γυναίκες που είχαν διαγνωσθεί με μειωμένη λίμπιντο.
Το φάρμακο που δοκιμάσθηκε για χρονικό διάστημα εξαμήνου, βελτίωσε σημαντικά τη σεξουαλική διάθεσή των γυναικών σε σχέση με το ψευδοφάρμακο (πλασίμπο), ενώ είναι καλά ανεκτό και η πιο συχνή παρενέργεια που προκαλεί, είναι η μέτρια ναυτία.
Μία από τις ερευνήτριες, η καθηγήτρια αναπαραγωγικής βιολογίας Σέριλ Κίνγκσμπεργκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου CaseWestern Reserve του Οχάιο, δήλωσε ότι το φάρμακο μείωσε αισθητά και το άγχος των γυναικών, οι οποίες -λόγω της μειωμένης λίμπιντο- συχνά έχουν προβλήματα με την εικόνα του εαυτού τους, τις διαπροσωπικές σχέσεις και την ποιότητα ζωής τους.
Αν και ορισμένοι τείνουν να αποκαλούν τέτοια φάρμακα «γυναικεία Βιάγκρα», στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για χάπι, αλλά λαμβάνεται υποδόρια. Το bremelanotide είναι ένα συνθετικό πεπτίδιο που μιμείται μια ορμόνη και δεν χρειάζεται να χορηγείται καθημερινά, αλλά μόνο κάποια ώρα πριν τη σεξουαλική επαφή.
Αν το φάρμακο εγκριθεί για κυκλοφορία, θα ανταγωνισθεί το Addyi της Valean Pharmaceuticals International, το οποίο εγκρίθηκε φέτος τον Αύγουστο. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει κάνει ιδιαίτερη «καριέρα» στην αγορά, καθώς στη συσκευασία του φέρει προειδοποιήσεις ότι μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία και υπερβολικά χαμηλή αρτηριακή πίεση, ενώ δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με αλκοόλ.