Η ασθένεια που συνήθως προέρχεται από κάποια λοίμωξη εξελίσσεται σε σύγχρονη μάστιγα και μπορεί να προσβάλει τον οποιονδήποτε
Σήψη ή σηψαιμία είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια που μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες, και στα δυο φύλα.
Διαβάστε ΕΔΩ: Κρίσιμες ώρες για το Θανάση Πλεύρη που νοσηλεύεται με σηψαιμία
Σήψη καλείται το σύνολο των μεταβολών στον μεταβολισμό και την αιμοδυναμική που είναι αποτέλεσμα γενικευμένης φλεγμονώδους αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισμού σε λοιμώδη παράγοντα (βακτήριο, ιό, μύκητα ή παράσιτο). Έχει συχνή κατάληξη το θάνατο μέσω ανεπάρκειας πολλών οργάνων (Σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας) και μη αναστρέψιμη πτώσης της αρτηριακής πίεσης (σηπτικό σοκ).
Στη σήψη, παθογόνοι μικροοργανισμοί ή οι τοξίνες τους βρίσκονται στο αίμα ή τους ιστούς. Είναι ευρύτερος όρος από τη σηψαιμία που συνδέεται με την παρουσία των μικροβίων και των τοξινών τους μόνο στο αίμα.
Τα συχνότερα παθογόνα μικρόβια που ευθύνονται για τη σηπτική κατάσταση είναι η Εσχεριχία (Escherichia coli), η κλεμπσιέλλα (Klebsiella) και η ψευδομονάδα (Pseudomonas aeruginosa).
Η σήψη είναι συχνό ενδονοσοκομειακό νόσημα. Το ποσοστό ασθενών που καταλήγουν από τη σήψη κυμαίνεται από 20% έως 80%. Αφορά κυρίως τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου.
Ποιοι κινδυνεύουν από σηψαιμία;
Ευάλωτα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης σήψης από μια μικρή λοίμωξη είναι:
- Εκείνοι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε ασθένειες όπως το AIDS, διαβήτης κλπ ή λόγω ιατρικής θεραπείας που καταστέλλει την ανοσία όπως η χημειοθεραπεία κατά του καρκίνου
- Πολύ μικρά παιδιά, βρέφη και ηλικιωμένοι
- Όσοι έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο με σοβαρή ασθένεια
- Μετά από μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση ή ένα σοβαρό ατύχημα
- Μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η παράνομη έκτρωση ή αφαίρεση οργάνων
- Όσοι έχουν εκτεταμένα εγκαύματα
Τα συμπτώματα της σήψης
Η σηψαιμία περιλαμβάνει μερικά από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Υψηλός πυρετός πάνω από 38οC ή υποθερμία κάτω από 35οC
- Ανατριχίλα και ρίγη
- Ταχύπνοια (περισσότερες από 20 αναπνοές το λεπτό)
- Ταχυκαρδία (περισσότερες από 90 σφύξεις το λεπτό)
- Σύγχυση και αποπροσανατολισμός
- Ζαλάδα
- Ναυτία και εμετός
- Λευκοκυττάρωση
Πόσο επικίνδυνη είναι;
Η σήψη διαδράμει σε τρία στάδια βαρύτητας:
- την απλή σήψη
- τη σοβαρή σήψη
- και το σηπτικό σοκ
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης, η θνητότητα της απλής σήψης είναι 8%, της σοβαρής σήψης 35% και του σηπτικού σοκ 58%.
Πώς αντιμετωπίζεται η σήψη;
Η σηψαιμία είναι μια κατάσταση του οργανισμού που χρήζει άμεσης εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Ενδοφλέβιος αγωγή με αντιβιοτικά (πλάσμα, παράγοντες αίματος κτλ), και λοιπά φάρμακα διατήρησης των ζωτικών σημείων πρέπει να χορηγούνται άμεσα.
Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση
Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του βασικού αιτίου που ενδέχεται να αναπτύξει σηψαιμία είναι καθοριστικής σημασίας για τη πρόγνωση.