Για δείκτη μάζας σώματος 35 και άνω (μεγάλη παχυσαρκία), ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας σε ηλικία 45-50 ετών ήταν σχεδόν δεκαπλάσιος
Όσο περισσότερο ζύγιζε κανείς στην εφηβεία του, τόσο αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας έχει στη μέση ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη σουηδική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ανίκα Ρόζενγκρεν της Ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "European Heart Journal" της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 1,6 εκατομμύρια άνδρες.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια στη μέση ηλικία ήταν αυξημένος ακόμη και για όσους στην εφηβεία είχαν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) εντός των φυσιολογικών ορίων (18,5 έως 25). Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος άρχιζε από επίπεδο δείκτη 20 και αύξανε συνεχώς όσο μεγαλύτερο βάρος είχε κανείς ως έφηβος.
Για δείκτη μάζας σώματος 35 και άνω (μεγάλη παχυσαρκία), ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας σε ηλικία 45-50 ετών ήταν σχεδόν δεκαπλάσιος, ενώ για κάποιον με ΔΜΣ 30-35 (απλή παχυσαρκία) στην εφηβεία του, ο κίνδυνος ήταν εξαπλάσιος, σε σχέση με κάποιον που είχε ΔΜΣ 18,5-20. Ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους σε κιλά δια του τετραγώνου του ύψους σε μέτρα.
Σύμφωνα με την μελέτη, στους άνδρες με ΔΜΣ πάνω από 20 κατά την εφηβεία τους ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας μετά από δεκαετίες ήταν αυξημένος κατά 16% κατά μέσο όρο για κάθε πρόσθετη μονάδα του ΔΜΣ. Απρόσμενο χαρακτήρισε η Ρόζενγκρεν το γεγονός ότι ο κίνδυνος αρχίζει ήδη από φυσιολογικό βάρος με ΔΜΣ 20.
Η μέση ηλικία διάγνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας στη μελέτη ήταν τα 47 έτη. Η έρευνα αφορούσε μόνο άνδρες, ενώ επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας είναι γενικά μικρότερος στις γυναίκες.