Αλγόριθμος παρακολουθεί συνεχώς την πορεία των ασθενών στα νοσοκομεία και προειδοποιεί αυτόματα τον γιατρό για τυχόν απότομη επιδείνωση της υγείας τους
Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα αυτόματο σύστημα παρακολούθησης της υγείας των εισηγμένων ασθενών στα νοσοκομεία. Το «έξυπνο» σύστημα παρακολουθεί συνεχώς σε πραγματικό χρόνο τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία του νοσοκομείου και, όταν «βλέπει» πρόβλημα, που δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί ούτε οι γιατροί, τους «χτυπάει καμπανάκι» κινδύνου.
Το ειδικό λογισμικό -χάρη σε έναν εξελιγμένο αλγόριθμο- προβλέπει ποιοι ασθενείς έχουν πάρει άσχημη τροπή και κινδυνεύουν να πεθάνουν. Με δεδομένο ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, κάθε χαμένη ώρα μπορεί να αποβεί μοιραία, το σύστημα μπορεί να σώσει ζωές, προειδοποιώντας έγκαιρα τους θεράποντες γιατρούς.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χάργκομπιν Κχουράνα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "The American Journal of Medicine". Το αυτόματο σύστημα προειδοποίησης SIRS/OD δοκιμάσθηκε για ενάμιση χρόνο σε πάνω από 300.000 ασθενείς εισηγμένους σε νοσοκομεία.
Η εφαρμογή του έδειξε ότι το σύστημα εντόπισε έγκαιρα μια ομάδα ασθενών (περίπου το 20% του συνόλου) που έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν και οι οποίοι αποτελούν περίπου το 90% των περιστατικών που αποβιώνουν κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο.
Βασική προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του αυτόματου συστήματος είναι η έγκαιρη και αναλυτική καταγραφή της πορείας του ασθενούς στα ηλεκτρονικά αρχεία του νοσοκομείου. Ο αλγόριθμος έχει σχεδιασθεί ώστε να αναλύει διάφορες παραμέτρους (δυσλειτουργία οργάνων, επίπεδο φλεγμονής κ.α.). Μπορεί να εντοπίσει τους ασθενείς υψηλού κινδύνου, π.χ. λόγω σήψης, μέσα σε 48 ώρες από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι στο άμεσο μέλλον η συγκεκριμένη ιατρική τεχνολογία θα γίνει ακόμη πιο ακριβής και χρήσιμη για τα νοσοκομεία.