Η Ημέρα χωρίς Ασανσέρ έχει στόχο να δείξει πόσο εύκολο είναι για τους ανθρώπους να είναι σωματικά δραστήριοι παρά την πολυάσχολη καθημερινή ζωή τους
Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016, ο Διεθνής Οργανισμός για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό (ISCA) με τον εθνικό του συνεργάτη στην Ελλάδα, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Πράσινες Διαδρομές Κοιν.Σ.Επ», θα πραγματοποιήσουν για δεύτερη χρονιά την Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Ασανσέρ.
Το 2015 πάνω από 300.000 Ευρωπαίοι πήραν τις σκάλες σε 60 πόλεις σε 21 χώρες με την συμμετοχή 162 φορέων και οργανώσεων, συμμετέχοντας στην εκστρατεία της ISCA “NowWeMove” για την προώθηση του μαζικού αθλητισμού, της φυσικής άσκησης και της σωματικής δραστηριότητας.
Στην Ελλάδα ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή η Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα Αθηνών και η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού σε 3 δημοτικά κτήρια, ο Δήμος Θεσσαλονίκης. ο Δήμος Δράμας, ο Δήμος Καστοριάς, ο Δήμος Σκύδρας, ο Δήμος Φαρσάλων, ο Δήμος Λειβαδιάς και ο Δήμος Κομοτηνής. Επίσης, 12 ανελκυστήρες θα είναι κλειστοί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα στο κεντρικό κτίριο της Πρυτανείας, στην σχολή Κλασσικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών, στην σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών και στην σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και επίσης στα κτίρια των ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα.
Ο Διεθνής Οργανισμός για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό προσκαλεί οργανισμούς και ιδιώτες να πάρουν μέρος στην πρωτοβουλία, κλείνοντας εθελοντικά μερικούς από τους ανελκυστήρες στις εγκαταστάσεις τους.
Όλες οι δράσεις για την Ημέρα Χωρίς Ασανσέρ θα είναι εθελοντικές και θα λάβουν υπόψιν τους τις ανάγκες προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία και προβλήματα υγείας.
Η Ημέρα χωρίς Ασανσέρ έχει στόχο να εστιάσει την προσοχή του κοινού στην σημασία της σωματικής δραστηριότητας για την υγεία και την ευεξία του και να αποδείξει πόσο εύκολο είναι για τους ανθρώπους να είναι σωματικά δραστήριοι παρά την πολυάσχολη καθημερινή ζωή τους.
“Σήμερα έχουμε την δυνατότητα να απολαύσουμε μια πληθώρα τεχνολογικών επιτευγμάτων που μας γλυτώνουν πολύ χρόνο και προσπάθεια. Ωστόσο, έχουν οδηγήσει το ανθρώπινο σώμα στην ακινησία με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσεται και να μην λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο. Ως άνθρωποι γεννιόμαστε για να κινούμαστε, και χρειαζόμαστε πιο συχνή σωματική δραστηριότητα”, δήλωσε ο Εθνικός Συντονιστής της εκστρατείας NowWeMove στην Ελλάδα, Γιώργος Φαρφαράς.