Τον σκεπτικισμό της καρδιολογικής κοινότητας, όσον αφορά τις πρόσφατες ανακοινώσεις, στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα στο Σικάγο, περί προληπτικής χορήγησης στατινών σε ηλικίες άνω των 50 ετών, εξέφρασε ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνος Τσιούφης, στο "Πρακτορείο FM" και στην εκπομπή "104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ".
Ο κ. Τσιούφης μίλησε ακόμη για τις ανακοινώσεις σχετικά με την διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας που γίνεται πλέον και σε ελαφρώς πάσχοντες, καθώς επίσης και για τα μονοκλωνικά αντισώματα, που κατεβάζουν την χοληστερίνη σε ποσοστό έως και 60%.
Είμαστε κριτικά τοποθετημένοι απέναντι στις νέες εξελίξεις
«Για πρώτη φορά ανακοινώθηκαν σημαντικά ευρήματα. Ότι δηλαδή, αν δώσουμε στατίνη σε ανθρώπους άνω των 50 ετών, χωρίς να είναι ασθενείς και χωρίς να έχουμε μετρήσει καν ποια είναι η τιμή της χοληστερίνης τους, φαίνεται ότι μειώνονται τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Αυτό έχει πολλούς θιασώτες- και πολλούς που είναι πολύ σκεπτικά έως εχθρικά διακείμενοι να δίνουμε σε κάθε άνθρωπο χάπι για τη χοληστερίνη του, χωρίς να ξέρουμε ποια είναι η τιμή της ldl χοληστερόλης του, της κακής του χοληστερόλης . Επομένως μπαίνουμε σε μία νέα φάση της καρδιαγγειακής ιατρικής που θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στην πορεία. Στη φάση αυτή είμαστε κριτικά τοποθετημένοι απέναντι στις νέες εξελίξεις. Πολλοί υποστηρίζουν ότι στο επίπεδο του πληθυσμού, σε κάθε άνθρωπο πάνω από τα 50-55 χρόνια, που έχει τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου, ας πούμε ότι είναι έστω μόνο καπνιστής, θα πρέπει να πάρει -ανεξάρτητα από τις τιμές της χοληστερίνης του- στατίνη. Ή ανεξάρτητα από τις τιμές της αρτηριακής του πίεσης, θα πρέπει να πάρει ένα αντιυπερτασικό φάρμακο. Μπαίνουμε λίγο στη λογική του πολυφαρμάκου. Το οποίο έχει μεν δείξει ότι βελτιώνει τα καρδιαγγειακά επεισόδια, αλλά κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και πρέπει κάποιος να είναι πολύ προσεκτικός».
Η διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας γίνεται πλέον και σε ελαφρώς πάσχοντες
Στο συνέδριο, σύμφωνα με τον κ. Τσιούφη, ανακοινώθηκε, η μελέτη Partner, η οποία έδειξε ότι πλέον έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η στένωση της αορτικής βαλβίδας στους ηλικιωμένους ασθενείς. «Μέχρι πρότινος, πριν από 5-10 χρόνια, ο μόνος τρόπος ήταν ο χειρουργός να πάει να αλλάξει και να βάλει μία καινούργια βαλβίδα. Τώρα εμείς οι επεμβατικοί καρδιολόγοι μπορούμε διαδερμικά να πάμε να αντικαταστήσουμε την αορτική βαλβίδα. Κι ενώ μέχρι πρόσφατα αυτό ήταν μόνο για τους ασθενείς που κρίνονταν ανεγχείρητοι από τον χειρουργό, λόγω αυξημένου εγχειρητικού κινδύνου, σήμερα έχουμε δεδομένα ότι αυτή η νέα μέθοδος μπορεί να πάει και σε πιο ελαφριά πάσχοντες ασθενείς. Επομένως, ο ασθενής που έχει μία στένωση αορτής σήμερα, σε λίγα χρόνια ακόμα περισσότερο, θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει να πάει στον χειρουργό του να του αλλάξει τη βαλβίδα ή στον επεμβατικό καρδιολόγο να του βάλει μία διαδερμική αορτική βαλβίδα. Στη δεύτερη περίπτωση ο μέσος όρος νοσηλείας είναι περίπου τρεις ημέρες (δηλαδή λιγότερο από το κλασσικό χειρουργείο που είναι επτά ημέρες), δεν έχει τομή κι έχει γρηγορότερο χρόνο ανάνηψης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι για όλους τους ασθενείς. Υπάρχουν προϋποθέσεις, υπάρχουν κριτήρια κι επίσης κάθε επεμβατική μέθοδος, όποια και αν είναι αυτή, μπορεί να συνοδευτεί με επιπλοκές.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα κατεβάζουν την χοληστερίνη έως και 60%
Όσον αφορά τις νεώτερες φαρμακευτικές θεραπείες, ο κ. Τσιούφης αναφέρθηκε στα μονοκλωνικά αντισώματα, για τα οποία έγιναν ανακοινώσεις στο συνέδριο. «Ο νέος τρόπος αντιμετώπισης της υπερλιπιδαιμίας αφορά αυτά νέα μονοκλωνικά αντισώματα, που μπορούν να κατεβάσουν τη χοληστερίνη σε ένα ποσοστό γύρω στο 60%. Είναι για τις περιπτώσεις ασθενών με πολύ δύσκολη αντιμετωπιζόμενη υπερλιπιδαιμία, που παρόλο που παίρνουν μία φουλ δόση ισχυρής στατίνης εν τούτοις δεν μπορεί να κατέβει η χοληστερίνη τους χαμηλά. Είναι βέβαια μία επανάσταση στη θεραπεία, μένει ωστόσο το σημαντικό πρόβλημα του κόστους και το ότι χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες. Όμως τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά για τους ασθενείς που έχουν αυξημένη χοληστερίνη, η οποία δεν μπορεί να κατέβει με την κλασσική αγωγή των στατινών»