Το ερυθρό της Βεγγάλης: Ήρθε το κόκκινο που θα νικήσει τον καρκίνο;

Η ουσία που είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια ως χρωστική έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Ονομάζεται ερυθρό της Βεγγάλης και είναι μια ουσία που είναι γνωστή εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως χρωστική. Όμως οι επιστήμονες την έχουν βάλει στο μικροσκόπιο για έναν άλλο λόγο: το ερυθρό της Βεγγάλης είναι μια ουσία με αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πρόκειται για μια πολύ φθηνή βιομηχανική βαφή, μη τοξική, που χρησιμοποιείται για τον χρωματισμό υφασμάτων, τροφίμων κ.ά. Πρόσφατα άρχισε να αξιοποιείται ως διαγνωστικό μέσο.

Ήδη αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρίες κάνουν κλινικές δοκιμές της ουσίας για τη θεραπεία του μελανώματος, μιας εξαιρετικά επιθετικής μορφής καρκίνου.

Η πρώτη κλινική δοκιμή είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Βεβαίως ακόμη και αν επαληθευτεί επιστημονικά η αντικαρκινική της δράση, θα πρέπει να ολοκληρωθούν πολλές διαδικασίες προκειμένου ο Αμερικανικός και οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί Φαρμάκων να δώσουν το πράσινο φως για να κυκλοφορήσει στην αγορά, κάτι που δεν αναμένεται πριν το 2019.

Η πιθανή αντικαρκινική δράση του «ερυθρού της Βεγγάλης» ανακαλύφθηκε κατά τύχη το 1998 από ερευνητές.

Η πρώτη μικρή κλινική δοκιμή, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό χειρουργικής ογκολογίας “Journal of Surgical Oncology”, αφορούσε 80 ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα. Όταν τους χορηγήθηκε «ερυθρό της Βεγγάλης», στους μισούς εξαφανίσθηκε ο καρκίνος μετά από ένα δίμηνο κατά μέσο όρο, ενώ μετά από ένα έτος το 11% των ασθενών παρέμεναν απαλλαγμένοι από κάθε ίχνος καρκίνου. Η καταστροφή των καρκινικών κυττάρων έγινε εκ των έσω, χωρίς να πειραχθεί ο γύρω υγιής ιστός, ενώ ως παρενέργειες της θεραπείας αναφέρθηκαν πόνος στο σημείο χορήγησης και φουσκάλες.