Ένα πολύ επιτυχημένο και ελπιδοφόρο πείραμα έγινε σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης
Μπορεί η εικονική πραγματικότητα να προσφέρει βοήθεια σε ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο με καλύτερες τεχνικές αποκατάστασης;
Η απάντηση έρχεται από την Βαρκελώνη. Σε ένα εξελιγμένο εργαστήριο, οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι ότι τα υπολογιστικά μοντέλα που βασίζονται στην εικονική πραγματικότητα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια, παρέχοντάς τους καλύτερες τεχνικές αποκατάστασης. Και δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία!
Λίγο αφότου έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί της, η Γκλόρια άρχισε να δίνει μάχη για τη ζωή της. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο την οδήγησε σχεδόν σε ολοκληρωτική παράλυση, Με το ζόρι μπορούσε έστω να μιλήσει.
Για μήνες, συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που περιελάμβανε και ένα ολοκαίνουργιο παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας, ως ένα εργαλείο που συμπληρώνει τις κλασικές τεχνικές αποκατάστασης όσων έχουν περάσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο στόχος είναι να διδάξει τον εγκέφαλο να ελέγχει και πάλι τις κινήσεις του σώματος, ειδικά των άνω άκρων.
«Ήταν πολύ χρήσιμη αυτή η μέθοδος αποκατάστασης, γιατί έμαθα νέα πράγματα. Ήμουν σε θέση να βελτιώσω σημαντικά την κίνηση των χεριών μου, με έναν πολύ υποσυνείδητο, φυσικό τρόπο», λέει η Γκλόρια στην κάμερα του Εuronews.
«Αυτή η τεχνολογία μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμη για τους ασθενείς που έχουν ήδη ολοκληρώσει την κλασική διαδικασία αποκατάστασης στο νοσοκομείο και ήδη βρίσκονται πίσω στο σπίτι τους. Οι ασθενείς αυτοί συχνά πιστεύουν ότι η αποκατάσταση έχει ολοκληρωθεί. Οι εγκέφαλοί τους δεν χρησιμοποιούν πλέον τις πλευρές που έχουν επηρεαστεί από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Το εργαλείο αυτό έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό στον εξαναγκασμό του εγκεφάλου να χρησιμοποιήσει πραγματικά την πλευρά που είχε πληγεί κατά τη διάρκεια του εγκεφαλικού επεισοδίου» δήλωσε η Σουζάνα Ροντρίγκεζ Γκονζάλες, φυσικοθεραπεύτρια στο συγκεκριμένο νοσοκομείο της Βαρκελώνης.
Το σύστημα βελτιστοποιεί την εκπαίδευση του χρήστη αναλύοντας τις επιδόσεις του ασθενή.Και αυτά τα μοντέλα εικονικής πραγματικότητας μπορεί να έχουν περαιτέρω εφαρμογές, πέρα από την αποκατάσταση. Η εικονική πραγματικότητα μπορεί για την ακρίβεια να βοηθήσει τους ασθενείς που έχουν περάσει εγκεφαλικό επεισόδιο να ανακτήσουν τον έλεγχο των άνω άκρων, λένε οι ερευνητές. Τώρα ο σκοπός της χρησιμοποίησης αυτών των ίδιων εργαλείων είναι να βελτιωθούν οι άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου που συχνά επίσης επηρεάζονται από εγκεφαλικά επεισόδια.
Μετά από επιτυχημένα τεστ και δοκιμές επαλήθευσης, οι πρώτες μονάδες αυτού του εργαλείου εικονικής πραγματικότητας θα εγκατασταθούν σύντομα σε κλινικές σε όλη την Ευρώπη.