H 4η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμο.
Κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 11 εκατομμύρια νοσούν, το 70% των οποίων σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Όμως πλέον, ο καρκίνος σε ένα μεγάλο βαθμό είναι ιάσιμος, χάρη στην πρόληψη, τη θεραπεία αλλά και τα τελευταία επιστημονικά επιτεύγματα στη μάχη κατά της νόσου.
"Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να σταματήσουμε τις τραγωδίες που επιφέρει ο καρκίνος. Περίπου το ένα τρίτο των περιστατικών καρκίνου μπορεί να προληφθεί, ενώ άλλοι καρκίνοι είναι ιάσιμοι εάν διαγνωσθούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Όμως ακόμη κι όταν ο καρκίνος είναι προχωρημένος, οι ασθενείς πρέπει να απολαμβάνουν τα οφέλη της παρηγορητικής φροντίδας" είναι το φετινό μήνυμα του του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν.
Ο ΟΗΕ έχει σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου το «Μπορούμε – Μπορώ». Οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου για το διάστημα 2016-2018 επικεντρώνονται στους τρόπους με τους οποίους όλοι –ενωμένοι αλλά και σε ατομικό επίπεδο– μπορούμε να συμβάλουμε ώστε να περιοριστεί η σημαντική επιβάρυνση που συνεπάγεται ο καρκίνος ως ασθένεια.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησεις, στα κοινωνικά δίκτυα τρέχει η καμπάνια «Χέρια που μιλούν».
Οι χρήστες ανά τον κόσμο μπορούν να γράψουν ένα μήνυμα στο χέρι τους για να δείξουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου, να δημοσιεύσουν τη φωτογραφία τους και με τον τρόπο αυτό να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.