"Η τροφή να είναι το μόνο σου φάρμακο", είχε πει ο Ιπποκράτης και σήμερα έρευνες ενισχύουν την άποψη αυτή με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι "ο άνθρωπος αυτοϊάται" όταν αλλάζει ορισμένα δεδομένα, μέσω της σωστής νοοτροπίας, της διατροφής και του τρόπου ζωής.
Ωστόσο βρισκόμαστε ακόμη αρκετά μακριά από αυτό και συνεχίζουμε να καταναλώνουμε ανθυγιεινές και επικίνδυνες τροφές, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 8ο παγκόσμιο συνέδριο της Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής, που θα γίνει στην Αθήνα ο Νίκος Κατσαρός , Διευθυντής του Τμήματος Διατροφολογίας του New York College στην Αθήνα, πρώην πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.
Οι ωκεανοί έχουν μολυνθεί, είπε, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και τα ψάρια που ζουν σε αυτούς, όπως σολομός, γαλέος, τόνος που φέρουν ποσότητες υδραργύρου, αντίθετα τα μικρά ψαράκια του Αιγαίου, είναι “καθαρά” και ωφέλιμα για την υγεία μας. Το έδαφος έχει μολυνθεί από φυτοφάρμακα και λιπάσματα, το νερό μεταφέρεται σε σωλήνες αμιάντου και μπορεί στην Αθήνα να είναι πολύ καθαρό, καθώς ελέγχεται ο αριθμός των ινών αμιάντου, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο σε άλλες περιοχές. Οι έλεγχοι, είπε ο κ. Κατσαρός είναι αποσπασματικοί ή ανύπαρκτοι, με αποτέλεσμα το 75% του ελληνικού πληθυσμού να αμφισβητεί την ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνει.
“Πρέπει να πάψουμε να στρουθοκαμιλίζουμε και να δούμε το θέμα κατάματα”, ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής εταιρίας Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής Γιώργος Μηνούδης, επισημαίνοντας ότι παρόλο που σήμερα γνωρίζουμε ότι κατά 30% οι καρκινογενήσεις και κατά 60% οι μεταβολικές ασθενείς οφείλονται στη διατροφή, συνεχίζουμε την “εξόντωση μας”. Στην Ελλάδα σήμερα περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα έχουν διαγνωσθεί ότι πάσχουν από διαβήτη ή ότι έχουν ήδη πρόβλημα με το σάκχαρο. Η χώρα μας κατέχει τα πρωτεία και στην παιδική παχυσαρκία, διεκδικώντας δυστυχώς την δεύτερη θέση παγκοσμίως. Τα αυτοάνοσα νοσήματα και οι εκφυλιστικές παθήσεις έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας, είπαν οι επιστήμονες.
Η Ορθομοριακή Διατροφική Ιατρική, βασισμένη στη ρήση του Γαληνού ότι “Δεν υπάρχουν ασθενείς, μόνο επίπεδα υγείας” και αποτελώντας συνέχεια των Ιπποκρατικών μεθόδων και πρακτικών, λαμβάνοντας όμως υπόψη της τις σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις και ανακαλύψεις, όπως είπε ο κ. Μηνούδης, περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης και αναβαθμίζει την ψυχοσωματική υγεία μέσω της σωστής νοοτροπίας, της διατροφής και του τρόπου ζωής. Δίνει επίσης έμφαση στην σωστή άσκηση, ενυδάτωση και αναπνοή, καθώς και στην αρμονική συνύπαρξη νου, ψυχής και σώματος. «Η Ορθομοριακή Διατροφική Ιατρική, επιτυγχάνει την επιστημονική θρέψη, αποτοξίνωση και ανανέωση των κυττάρων του οργανισμού με τα σωστά-ορθά μόρια-, δηλαδή τα χημικά και ενεργειακά στοιχεία που απαιτούνται, ώστε τα κύτταρα να λειτουργούν σωστά».
Η συμβατική ιατρική και οι εναλλακτικές θεραπείες έχουν πολλά να προσφέρουν στον άνθρωπο και στη διατήρηση της υγείας του, είπε ο κ. Μηνούδης, προσθέτοντας ότι αυτό που λείπει είναι η βιοχημική ρύθμιση της κυτταρικής λειτουργίας, ώστε εάν χρειαστεί τα φάρμακα και οι εναλλακτικές παρεμβάσεις να εφαρμόζονται σε ένα πιο υγιές βιοχημικό υπόστρωμα και να μειωθούν οι παρενέργειες. Τον τομέα αυτό, όπως είπε, έρχεται να καλύψει η Ορθομοριακή Διατροφική Ιατρική, η κλινική εφαρμογή της επιστήμης της Ορθομοριακής Διατροφής.
Στο 8ο Συνέδριο - που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Ιανουαρίου - η θεματολογία θα επικεντρωθεί σε πέντε βασικές ενότητες που αφορούν το καρδιαγγειακό σύστημα, το γαστρεντερικό σύστημα, το νευρο-ανοσο-ενδοκρινικό άξονα και το βιοχημικό άγχος, το ανοσοποιητικό σύστημα και τα αυτοάνοσα νοσήματα, και τις εκφυλιστικές παθήσεις. Θα γίνει ανάλυση της μεθοδολογίας και της επιστημονικής τεκμηρίωσης της Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής.