Στην προσπάθεια της εκμάθησης των βασικών και σωτήριων για τη ζωή δεξιοτήτων της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης πρωτοστατεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στηρίζοντας τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα με αφορμή την πανευρωπαϊκή εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την καρδιακή ανακοπή, αλλά και την ευρωπαϊκή ημέρα επανεκκίνησης καρδιάς στις 16 Οκτωβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η Περιφέρεια προμηθεύεται πέντε φορητούς απινιδωτές, έναν για κάθε κτίριο των υπηρεσιών της, προκειμένου με την κατάλληλη εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού να δοθεί – εφόσον χρειαστεί – πολύτιμη βοήθεια που μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές.
Την ερχόμενη εβδομάδα, μέσα από τη συνεργασία διάφορων φορέων, θα υπάρξει σειρά δράσεων σε όλη τη Θεσσαλία, οι οποίες διοργανώνονται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σήμερα πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα και εκπαιδευτική επίδειξη καρδιακής αναζωογόνησης από στελέχη της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας.
Κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα θα υποστούν εξωνοσοκομειακά καρδιακή ανακοπή. Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, στο δρόμο, στη δουλειά, στην άθληση κ.λπ. Περίπου ένας στους δέκα από αυτούς τους ασθενείς επιβιώνουν. Η δυνατότητα να εφαρμόσουν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση παρευρισκόμενοι πολίτες σε ένα ανάλογο συμβάν αυξάνει έως τρεις φορές την επιβίωση. Σε χώρες με εξαιρετικά ποσοστά καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης από περαστικούς τα ποσοστά επιβίωσης φτάνουν στο 40%. Στόχος είναι να εκπαιδευτούν περισσότεροι άνθρωποι (π.χ. σε μεγάλες μονάδες όπου εργάζονται πολλοί, σε γυμναστήρια, σε ξενοδοχεία κ.λπ.) και να τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές σε στρατηγικά σημεία.
Στις δράσεις συνεργάζονται: Η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, ο ιατρικός σύλλογος Λάρισας, ο ιατρικός σύλλογος Καρδίτσας, οι δήμοι Τρικκαίων, Λαρισαίων, Βόλου, Καρδίτσας και Καλαμπάκας, το ΕΚΑΒ, το νοσοκομείο Βόλου, η Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και φοιτητές της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας (HELMSIC).