Έως και δύο δεκαετίες νωρίτερα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να ξεκινά το Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Τα καλά νέα είναι ωστόσο, ότι το γεγονός αυτό παρέχει στους γιατρούς ένα μεγάλο «παράθυρο χρόνου», για να επιβραδύνουν ή να αντιστρέψουν την κατάσταση, αναφέρει δημοσίευμα του Time.
Οι τελευταίες ανακαλύψεις στον τομέα των ερευνών γύρω από τη νόσο του Αλτσχάιμερ εστιάζουν στο χρόνο, όταν ακόμα οι ασθενείς δε γνωρίζουν καν ότι θα μπορούσαν να έχουν τη νευροεκφυλιστική αυτή πάθηση.
Μέχρι τώρα οι έρευνες έχουν βρει στοιχεία, ότι οι βιολογικές διεργασίες που προκαλούν την πνευματική εξασθένιση μπορεί να ξεκινούν 10-12 χρόνια προτού οι άνθρωποι παρατηρήσουν τα πρώτα συμπτώματα της γνωστικής εξασθένισης.
Μια πιο πρόσφατη μελέτη όμως, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, αναφέρει ότι η ασθένεια αυτή μπορεί να ξεκινά πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πίστευαν οι ειδικοί μέχρι τώρα: ακόμη και 18 χρόνια πιο νωρίς.
Επί 18 χρόνια, ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας στο πανεπιστήμιο Rush, Kumar Rajan, και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν 2.125 ηλικιωμένους ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας 73 ετών, οι οποίοι δεν είχαν άνοια. Κάθε τρία χρόνια, οι ερευνητές έκαναν τεστ πνευματικών δεξιοτήτων τους συμμετέχοντες και συνέκριναν τα αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου.
Όταν εξέτασαν τα δεδομένα μιας ομάδας, οι οποίοι διαγνώστηκαν με Αλτσχάιμερ, βρήκαν ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν πιάσει χαμηλότερα σκορ στα τεστ καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.
Για την ακρίβεια, οι βαθμολογίες τους μειώνονταν σταθερά σε κάθε τεστ. Για κάθε μία μονάδα που έπεφταν στα γνωστικά τεστ, ο κίνδυνος μελλοντικής εμφάνισης Αλτσχάιμερ αυξανόταν κατά 85%.
Ο Rajan τονίζει, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθεί για να προβλεφθεί ο κίνδυνος ενός ατόμου να εμφανίσει τη νόσο και πως απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες, για να διαπιστωθεί το φάσμα της παρακμής, που σηματοδοτεί την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας του Αλτσχάιμερ.