Η καισαρική δε σχετίζεται με τον αυτισμό

Ο τοκετός με καισαρική τομή δεν αυξάνει τις πιθανότητες αυτισμού στο παιδί, υποστηρίζουν πλέον οι επιστήμονες.

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει μια στατιστική σχέση ανάμεσα στις γεννήσεις με καισαρική τομή και την εμφάνιση διαταραχών στο φάσμα του αυτισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα, οι συνθήκες υπό τις οποίες γεννιέται ένα παιδί είναι απίθανό να προκαλούν αυτισμό, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό JAMA Psychiatry, υποστηρίζει αντίθετα ότι ένα παιδί με αυτισμό είναι πιο πιθανό να απαιτεί να γεννηθεί με καισαρική τομή, λόγω κάποιων άγνωστων γενετικών ή περιβαλλοντικών παραγόντων.

Επιστήμονες από ένα ιρλανδικό ερευνητικό κέντρο (Irish Centre for Foetal and Neonatal Translational Research) στο Κορκ, επανεξέτασαν τα δεδομένα που είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, με τους ειδικούς να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο τοκετός με καισαρική τομή αυξάνει 21% την πιθανότητα διάγνωσης αυτισμού.

Η ερευνητική ομάδα προχώρησε τη διερεύνηση περαιτέρω και εξέτασε κατά πόσο τα παιδιά με αυτισμό είχαν αδέρφια, που ήταν επίσης αυτιστικά.

Ένας μεγάλος παράγοντας του αυτισμού πιστεύεται ότι είναι τα γονίδια κάποιου.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από τα αδέρφια των παιδιών, ήταν σε θέση να εκτιμήσουν την έκταση του γενετικού παράγοντα.

Λαμβάνοντας αυτό το δεδομένο υπόψη, η στατιστική σχέση της καισαρικής τομής με τον αυτισμό εξαφανίστηκε, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Επειδή η σχέση ανάμεσα στη γέννα με καισαρική τομή και τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού δεν παρέμεναν στην ανάλυση ελέγχου των αδερφών, μπορούμε να συμπεράνουμε πως δεν υπάρχει αιτιολογική σχέση» εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Dr Ali Khashan και κατέληξε: «Είναι πιο πιθανό η γέννηση με καισαρική τομή να σχετίζεται με κάποιο άγνωστο γενετικό ή περιβαλλοντικό παράγοντα, που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο τόσο για ανάγκη καισαρικής τομής όσο και διαταραχής του φάσματος του αυτισμού».