Δύο προβληματικά φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη, τα οποία σχετίζονται με ανησυχητικές παρενέργειες, ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον στους ασθενείς, ανακοίνωσαν σήμερα Βρετανοί ερευνητές.
Από την έρευνα που έγινε σε περισσότερους από 160.000 Βρετανούς διαβητικούς διαπιστώθηκε ότι αυτοί που λάμβαναν ροσιγλιταζόνη ή πιογλιταζόνη είχαν κατά 28% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο του Πάρκινσον, σε σύγκριση με άλλους ασθενείς που λάμβαναν διαφορετικά φάρμακα για τον διαβήτη.
Τα δύο αυτά φάρμακα, των οποίων έχει πλέον λήξει η πατέντα, αναπτύχθηκαν από τις εταιρείες GlaxoSmithKline και Takeda αντίστοιχα και πωλούνταν με τις ονομασίες Avandia και Actos.
Η χρήση της ροσιγλιταζόνης περιορίστηκε γιατί διατυπώθηκαν ανησυχίες ότι προκαλεί βλάβες στην καρδιά —αν και αργότερα ήρθη ο περιορισμός— ενώ η πιογλιταζόνη θεωρήθηκε ότι σχετίζεται με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
Οι επιστήμονες, που δημοσιεύουν τα συμπεράσματά τους στην ιατρική επιθεώρηση PLOS Medicine, δεν συνιστούν τα φάρμακα αυτά για τη θεραπεία του Πάρκινσον, όμως τονίζουν ότι θα πρέπει να ερευνηθεί σε μελλοντικές μελέτες ο τρόπος με τον οποίο δρουν.
"Συχνά ακούμε για τις παρενέργειες που σχετίζονται με τα φάρμακα όμως μερικές φορές μπορεί να παρατηρηθούν και ακούσιες θετικές συνέπειες", σχολίασε ο ερευνητής Ίαν Ντάγκλας της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. "Τα ευρήματά μας παρέχουν αποδείξεις που ελπίζουμε ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μελέτες για μια πιθανή θεραπεία για το Πάρκινσον", πρόσθεσε.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα για την Έρευνα του Πάρκινσον Μάικλ Τζ. Φοξ. Περιελάμβανε μόνο ασθενείς που έπασχαν από διαβήτη αλλά δεν είχαν διαγνωστεί με Πάρκινσον και κατά συνέπεια θα μπορούσε να δείξει αν η λήψη των φαρμάκων αυτών θα μπορούσε να επιβραδύνει ή να εμποδίσει την εμφάνιση της ασθένειας αυτής.
Πηγή: ΑΠΕ