Η άσκηση έχει οφέλη ακόμα και στην τρίτη ηλικία

Ποτέ δεν είναι αργά για άσκηση. Ακόμα και οι ηλικιωμένοι έχουν πολλά οφέλη από την μέτρια δραστηριότητα, συγκριτικά με τον καθιστικό τρόπο ζωής, αναφέρει μια νέα νορβηγική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Όσλο.

Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 6.000 άνδρες που γεννήθηκαν κατά την χρονική περίοδο 1923 - 1932, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ένα γενικό τσεκάπ για να αξιολογηθούν τα επίπεδα της υγείας τους κατά την χρονική περίοδο 1972-1973 και ξανά το 2000. Η παρακολούθηση συνεχίστηκε για σχεδόν 12 χρόνια.

Κατά την διάρκεια της μελέτης, πάνω από 2.000 άνδρες έχασαν τη ζωή τους. Το 51% των ανδρών που ακολουθούσαν μια καθιστική ζωή, πέθαναν σε ηλικία 70 ετών, σε σύγκριση με περίπου το ένα τέταρτο από αυτούς που έκαναν μέτρια ή και έντονη άσκηση.

Μόλις 30 λεπτά μέτριας δραστηριότητας έξι ημέρες την εβδομάδα συσχετίστηκαν με 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η άσκηση μειώνει τις πιθανότητες θανάτου από δύο καρδιακή νόσο ή οποιαδήποτε αιτία, εξήγησαν οι επιστήμονες.

«Παρόλο που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως όλους τους μηχανισμούς, ξέρουμε ότι η άσκηση, ειδικά καθώς γερνάμε, είναι ένα κρίσιμο συστατικό για την πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου, μειώνοντας τον κίνδυνο για την κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Επίσης συμβάλλει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, στη καλή λειτουργία και ενίσχυση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής. Τέλος ευνοεί τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, διατηρώντας την ισορροπία και τον συντονισμό και μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσης », δήλωσε ο Μπραντ Ρόι από το Ιατρικό Κέντρο της Μοντάνα.

Ενώ η μελέτη διεξήχθη μόνο σε δείγμα ανδρών, παλαιότερες μελέτες έχουν επισημάνει ότι παρόμοια οφέλη προσφέρει η άσκηση και στις γυναίκες, κατέληξαν οι ερευνητές.