Οι επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά ένα βιολογικό μηχανισμό που θα μπορούσε να σταματήσει τον καρκίνο του μαστού, ώστε να μην εξαπλωθεί κάνοντας μετάσταση στα οστά. Η ανακάλυψη, αν και σε αρχικό ακόμη στάδιο, θεωρείται ελπιδοφόρα για το μέλλον.
Οι Βρετανοί και Δανοί ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα 'Αλισον Γκάρτλαντ του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", διαπίστωσαν ότι, προτού εξαπλωθεί ο καρκίνος, απελευθερώνεται ένα ένζυμο (LOX) από τον όγκο του μαστού, το οποίο ανοίγει «τρύπες» στα οστά και προετοιμάζει το έδαφος για την «άφιξη» των καρκινικών κυττάρων.
Αν καταστεί εφικτό να μπλοκαρισθεί η δράση αυτού του ενζύμου, τότε θα ήταν δυνατό να σταματήσει η μετάσταση, τουλάχιστον σε μερικούς ασθενείς. Οι περισσότεροι θάνατοι λόγω καρκίνου του μαστού συμβαίνουν εξαιτίας της εξάπλωσης της νόσου στα οστά και σε άλλα μέρη του σώματος.
Οι πρώτες δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι η χορήγηση μιας κατηγορίας φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κατά της οστεοπόρωσης, βοηθά στο «φρενάρισμα» της μετάστασης. Παρόμοια φάρμακα έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη, που έχει κάνει μετάσταση στα οστά.
Για «σημαντική πρόοδο στην μάχη κατά της μετάστασης του καρκίνο του μαστού» έκαναν λόγο οι επιστήμονες, δίνοντας ελπίδες σε χιλιάδες ασθενείς για αύξηση του προσδόκιμου ζωής τους, εφόσον υπάρξουν νέες θεραπείες στο μέλλον.
Όπως είπε η Γκάρναλντ, το επόμενο βήμα θα είναι να φωτισθεί πλήρως με ποιο τρόπο το ένζυμο LOX αλληλεπιδρά με τα οστά, ώστε να καταστεί εφικτό να αναπτυχθούν νέα φάρμακα.
Αν ο καρκίνος του μαστού κάνει μετάσταση, στο 85% περίπου των περιπτώσεων εξαπλώνεται και στα οστά.