“Ασπίδα” για τον καρκίνο του δέρματος, η λήψη βιταμίνης Β3

Η καθημερινή δόση της βιταμίνης Β αποτελεί "ασπίδα" προστασίας από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μια αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πήραν ένα συγκεκριμένο τύπο της βιταμίνης Β3 για ένα χρόνο, διέτρεχαν κατά 23% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνου του δέρματος σε σύγκριση, συγκριτικά με εκείνους που λάμβαναν ένα εικονικό φάρμακο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές δεν αξιολόγησαν τον κίνδυνο μελανώματος – που αποτελεί την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος.

Ο επικεφαλής της μελέτης είπε ότι τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η βιταμίνη Β, γνωστή ως νικοτιναμίδη, θα μπορούσε να είναι ένας φθηνός και εύκολος τρόπος για να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου υποτροπής της νόσου.

Οι ερευνητές τόνισαν επίσης ότι δεν προτείνουν την χρήση της βιταμίνης για τα υγιή άτομα, αλλά για τα άτομα με ιστορικό καρκίνου του δέρματος.

"Προς το παρόν, δεν είναι κάτι για το γενικό πληθυσμό", δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, δρ Ντιόνα Νταμιάν, του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στην Αυστραλία.

Στη μελέτη συμμετείχαν 386 άτομα που είχαν περάσει τουλάχιστον δύο καρκίνους του δέρματος κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Οι μισοί συμμετέχοντες έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης Β3 για περίπου ένα χρόνο και οι άλλοι μισοί ένα εικονικό φάρμακο. Εκτός από τη μείωση του ποσοστού των καρκίνων του δέρματος, η βιταμίνη φάνηκε να μειώνει το ποσοστό των προ-καρκινικών αλλοιώσεων κατά 11% μετά από τρεις μήνες χρήσης και κατά 20% μετά από εννέα μήνες.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για έξι μήνες μετά τη διακοπή της λήψης χαπιών και το ποσοστό των νέων κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος ήταν παρόμοιο και στις δύο ομάδες.

"Το όφελος εξασθενεί αρκετά γρήγορα," είπε η Δρ. Νταμιάν, προσθέτοντας ότι "θα πρέπει να συνεχίζεται η λήψη της βιταμίνης για να είναι αποτελεσματική".