Το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Οι ασθενείς ηλικίας 50-64 ετών που διαγνώστηκαν με καρκίνο κατά την περίοδο 2005-2009, διέτρεχαν κατά 39-68% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από τους ασθενείς ίδιας ηλικίας που διαγνώστηκαν κατά τη περίοδο 1990-1994.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Nashville ανέλυσαν στοιχεία από ένα εθνικό δείγμα ενός εκατομμυρίου ατόμων, που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου ,του ορθού, του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα, του ήπατος, του παγκρέατος ή των ωοθηκών κατά την χρονική περίοδο 1990-2010.
Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 50 έως 64 ετών, που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού κατά την χρονική περίοδο 1990-1994, το 58% είχαν επιβιώσει μετά από πέντε χρόνια.
Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν περίπου 83 % για τον καρκίνο του μαστού, περίπου 7% για τον καρκίνο του ήπατος, περίπου 13% για τον καρκίνο του πνεύμονα, περίπου 5 % για τον καρκίνο του παγκρέατος, περίπου 91% για τον καρκίνο του προστάτη και περίπου 47% για τον καρκίνο των ωοθηκών.
Τα αντίστοιχα ποσοστά επιβίωσης ήταν σημαντικά αυξημένα μεταξύ των ατόμων της ίδιας ηλικιακής ομάδας που διαγνώστηκαν με καρκίνο μεταξύ των ετών 2005 και 2009.
Ο κίνδυνος θανάτου μέσα στην επόμενη πενταετία μετά την διάγνωση, μειώθηκε κατά 43% για τους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού, 52 % για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού, 39 % για τους ασθενείς με καρκίνο του ήπατος, 68 % για τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, το 25 % για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και 27 % για τους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος, σε σύγκριση με τα ποσοστά της δεκαετίας του 1990.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση της επιβίωσης δεν ισχύει εξίσου για όλες τις ηλικίες, όμως, καθώς φαίνεται ευνοούνται κυρίως οι νεότεροι ασθενείς.
Η έγκαιρη διάγνωση και οι πιο εξελιγμένες επιστημονικές θεραπείες έχουν συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των ασθενών, επισημαίνουν οι ερευνητές.