Ένας μεσημεριανός ύπνος 45 λεπτών αρκεί για να βελτιώσει την μνήμη μας, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Σάαρλαντ, στη Γερμανία, εξέτασαν 41 εθελοντές, οι οποίοι απομνημόνευσαν 90 λέξεις και 120 ζεύγη λέξεων οι οποίες ήσαν άσχετες μεταξύ τους (π.χ. γάλα και ταξί). Στην συνέχεια οι ερευνητές τούς εξέτασαν για να δουν πόσες λέξεις είχαν απομνημονεύσει και μετά ζήτησαν από τους μισούς από αυτούς να δουν ένα DVD και στους άλλους μισούς να μπουν για ύπνο. Μετά από μια ώρα που ξύπνησαν , οι ερευνητές τους εξέτασαν εκ νέου, διαπιστώνοντας πως όσοι είχαν κοιμηθεί θυμόντουσαν πολύ περισσότερες λέξεις από ότι όσοι είχαν ξύπνιοι.
Στην πραγματικότητα οι επιδόσεις των συμμετεχόντων που είχαν κοιμηθεί ήταν εξίσου καλές, όπως πριν από τον ύπνο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της φάσης εκμάθησης, αλλά ήταν πέντε φορές καλύτερες από εκείνες των συνομηλίκων τους οι οποίοι έμειναν ξύπνιοι.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο σύντομος ύπνος βοηθά στην διατήρηση των πληροφοριών και βελτιώνει σημαντικά την ανάκληση. Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου, συμβαίνουν "εκρήξεις" εγκεφαλικής δραστηριότητας που αποκαλούνται άτρακτοι ύπνου, οι οποίες είναι εμφανείς στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παγίωση των νέων πληροφοριών που μαθαίνουμε.
"Ένας σύντομος ύπνος στο γραφείο ή στο σχολείο είναι αρκετός για να βελτιώσει σημαντικά την επιτυχία της εκμάθησης ", επεσήμανε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Άλεξ Μέκλινγκερ, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Σάαρλαντ.