Παχύσαρκα ένα στα 10 παιδιά πριν το δημοτικό

Ένα στα 10 παιδιά είναι παχύσαρκα πριν καν ακόμα αρχίσουν το δημοτικό σχολείο στην ηλικία των 4 ετών, όπως αποκάλυψε μια νέα μελέτη. 

Τα νέα αριθμητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Κοινωνικό Κέντρο Πληροφοριών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, έδειξαν ότι το 9,5% των παιδιών ηλικίας 4-5 ετών ήταν παχύσαρκοι στην περίοδο 2013-14. Το ποσοστό αυτό σηματοδοτεί μια μικρή αύξηση από 9,3% που ήταν το προηγούμενο έτος.

«Ενώ ο ενήλικος πληθυσμός φαίνεται να έχει λάβει το μήνυμα , με τα ποσοστά της παχυσαρκίας να παραμένουν σταθερά σε μεγάλο βαθμό στους άνδρες και τις γυναίκες, η παιδική παχυσαρκία είναι η «πραγματική ανησυχία»», ανέφεραν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας από τους λόγους για τα υψηλά ποσοστά της παχυσαρκίας είναι η έλλειψη της φυσικής δραστηριότητας. Οι ειδικοί λένε ότι το πρόγραμμα άσκησης στα σχολεία δεν λειτουργεί, και καλούν την κυβέρνηση να μεριμνήσει εισαγάγοντας περισσότερα μαθήματα φυσικής αγωγής.

«Μόνο ένα τα σχολειά έχουν επαρκή φυσική δραστηριότητα, θα μειωθούν σημαντικά τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας», είπε ο επικεφαλής της μελέτης κ. Ταμ Φράι.

Επίσης τα νέα δεδομένα έδειξαν ότι εκατοντάδες μωρά που γεννιούνται κάθε χρόνο κατατάσσονται ως παχύσαρκα, γεγονός που καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη ενημέρωσης των γυναικών σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν μια μητέρα είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη κατά την σύλληψη.

«Οι γυναίκες που είναι σε αναπαραγωγική ηλικία πρέπει να κατανοήσουν ότι οι ευθύνες τους για την επόμενη γενιά είναι ζωτικής σημασίας. Αν μια γυναίκα είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη κατά τη σύλληψη, κατά πάσα πιθανότητα θα γεννήσει ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο μωρό», εξήγησαν οι ειδικοί.