Ένας τεστ κοπώσεως μπορεί να προβλέπει πόσα χρόνια ζωής σας απομένουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Καρδιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι ένας διάδρομος και ένας αλγόριθμος θα είναι σε θέση να υπολογίζουν τις πιθανότητες πρόωρης θνησιμότητας για την επόμενη δεκαετία.
«Η θεωρία πως η καλή φυσική κατάσταση σημαίνει μειωμένο κίνδυνο θανάτου επ’ ουδενί λόγω είναι καινούργια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χάιθαμ Αχμέντ, καρδιολόγος στο Τζωνς Χόπκινς.
«Θέλαμε, όμως, να υπολογίσουμε με ακρίβεια τον κίνδυνο, με βάση την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο της φυσικής κατάστασης, και έτσι βρήκαμε μια απλή εξίσωση που δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο από ένα διαβαθμισμένο τεστ κοπώσεως», προσέθεσε.
Για τη μελέτη, η ομάδα ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν 58.020 άτομα, ηλικίας 18-96 ετών , οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τεστ αντοχής κατά την χρονική περίοδο 1991- 2009 , αξιολογώντας συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια, ζάλη ή λιποθυμία. Αφού χώρισαν τους ασθενείς σε ομάδες αναλόγως με το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, εξέτασαν το λοιπό ιατρικό ιστορικό τους, καθώς και να βρίσκονται εν ζωή ή πέθαναν και πότε. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να περπατούν στο διάδρομο και εν συνεχεία να τρέχουν στον διάδρομο επί επαναλαμβανόμενα 3λεπτα, αυξάνοντας προοδευτικά την ταχύτητά τους και την κλίση του διαδρόμου.
Οι ερευνητές με βάση τον αλγόριθμο FIT Treadmill Score διαπίστωσαν ότι όσοι εθελοντές είχαν την υψηλότερη βαθμολογία είχαν 2% πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στην επόμενη δεκαετία ενώ όσοι όμως είχαν την χαμηλότερη βαθμολογία, είχαν 38% πιθανότητες θανάτου.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Mayo Clinic Proceedings», διαπίστωσαν πως ο ισχυρότερος δείκτης θανάτου μέσα στην επόμενη δεκαετία ήταν ο μέγιστος καρδιακός παλμός και το πόσο καλά άντεχαν την καταπόνηση στο τεστ κοπώσεως.