Ένα μόριο σακχάρου συνδέει το κόκκινο κρέας με εμφάνιση καρκίνου

Βρήκαν πως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με τον καρκίνο

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με έναν αριθμό καρκίνων, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη, των ωοθηκών και του πνεύμονα. Τώρα, Αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι ο «ένοχος» είναι ένα μόριο σακχάρου που ονομάζεται Neu5Gc, που βρίσκεται στο μοσχαρίσιο κρέας, το χοιρινό και το αρνί.

Όταν καταναλώνουμε κόκκινο κρέας, το σώμα αναγνωρίζει αυτό το μόριο σακχάρου ως μια ξένη ουσία και το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται. Αυτό οδηγεί σε φλεγμονή στο σώμα, που με την πάροδο του χρόνου είναι γνωστό ότι προάγει το σχηματισμό του καρκίνου. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται επίσης όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν πλήρες γάλα, μερικά τυριά και τα αυγά ψαριών.

Η έρευνα είναι σημαντική, καθώς αποκλίνει από την προηγούμενη θεωρία που συνέδεε το κόκκινο κρέας με τον καρκίνο, λόγω των καρκινογόνων χημικών ουσιών που εκκρίνονται με το ψήσιμο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια μελέτησαν δύο ομάδες ποντικών, όπου η μια ομάδα είχε στον οργανισμό της το Neu5Gc και η άλλη είχε τροποποιηθεί γενετικά για να μην το έχει στον οργανισμό της. Τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια παρουσίασαν ένα ποσοστό του καρκίνου που ήταν περισσότερο από πέντε φορές μεγαλύτερο από την άλλη ομάδα.

«Μέχρι τώρα όλα τα στοιχεία που συνέδεαν το Neu5Gc με την εμφάνιση καρκίνου ήταν περισσότερο τυχαία. Είναι η πρώτη έρευνα που γίνεται σε πειραματόζωα που μοιράζονται μεγάλο ποσοστό γενετικού υλικού με τον άνθρωπο στην οποία εμφανίστηκαν αυθόρμητα μορφές καρκίνου. Θα είναι πιο δύσκολη η απόδειξη της θεωρίας όταν θα γίνει έρευνα με εθελοντές ανθρώπους», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Βάρκι.

Όπως εξήγησε, το μόριο Neu5Gc παίζει το ρόλο της «βενζίνης στη φωτιά», δηλαδή αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου, αλλά δεν αποτελεί κύρια αιτία της ασθένειας. Ο Δρ. Βάρκι ωστόσο δεν συνιστά την πλήρη διαγραφή του κόκκινου κρέατος από το διαιτολόγιο μας, αλλά τον περιορισμό της εβδομαδιαίας κατανάλωσης του.