Εύκολα ανιχνεύσιμες αλλαγές στο αίμα ενός ατόμου θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν τον ενδεχόμενο κίνδυνο ανάπτυξης λευχαιμίας αργότερα στη ζωή του.
Επιστήμονες που συμμετείχαν σε δύο μελέτες ανακάλυψαν ότι όσοι έφεραν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στο αίμα τους, είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του αίματος.
Οι "προ κακοήθειας" αλλαγές βρέθηκε ότι γίνονται πιο συχνά με την πάροδο της ηλικίας και εμφανίζομαι στο 10% των ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών.
Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες στο καρκίνο του αίματος , είχαν επικεντρωθεί στη μελέτη του DNA των καρκινικών όγκων για τον εντοπισμό γονιδίων που είναι μεταλλαγμένα. Οι νέες μελέτες εξέτασαν τις σωματικές μεταλλάξεις - μεταλλάξεις που αποκτούν τα κύτταρα με την πάροδο του χρόνου, καθώς αναπαράγονται μέσα στο σώμα.
«Οι άνθρωποι συχνά σκέφτονται για τη νόσο με μαύρο και άσπρο , δηλαδή ότι υπάρχουν οι υγιείς και οι ασθενείς. Αλλά στην πραγματικότητα στους περισσότερους, η νόσος εξελίσσεται σταδιακά σε διάστημα μηνών ή ετών. Τα ευρήματα αυτά μας δίνουν ελπίδες ότι στο μέλλον μπορεί να κάνουμε μια έγκαιρη διάγνωση σε ασθενείς με πρώιμη ανάπτυξη της νόσου», ανέφερε ο καθηγητής Στίβεν Μακάρολ, από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
Στην πρώτη μελέτη, οι επιστήμονες διερεύνησαν κατά πόσο είναι εφικτό να ανιχνευτούν οι μεταλλάξεις στο αίμα, γνωρίζοντας ότι ο κίνδυνος λευχαιμίας αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας. Βρήκαν ότι οι μεταλλάξεις δείχνουν το υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο, καθώς και για άλλες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 , οι καρδιοπάθειες και το εγκεφαλικό επεισόδιο - μολονότι χρειάζεται να συνεχιστούν οι έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα αυτά. Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές έψαχναν αρχικά κατά πόσο οι μεταλλάξεις αυξάνουν τον κίνδυνο σχιζοφρένεια, αλλά στο μεταξύ βρήκαν ότι οι μεταλλάξεις αυτές «συγκεντρώνονταν» σε λίγα κύτταρα: στα καρκινικά κύτταρα. Στην συνέχεια βρήκαν μια σύνδεση ανάμεσα στις μεταλλάξεις αυτές και στην πιθανότητα ανάπτυξης λευχαιμίας.