Παράλυτοι σκύλοι, που δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα πίσω τους πόδια λόγω σοβαρής βλάβης στη σπονδυλική στήλη, κατάφεραν να περπατήσουν ξανά χάρη σε μια επαναστατική μεταμόσχευση κυττάρων από τη μύτη στο νωτιαίο μυελό. Τα κύτταρα αυτά παράγουν μυελίνη και υπάρχουν στο πίσω μέρος της ρινικής κοιλότητας.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Cambridge έκαναν πειράματα σε 34 σκύλους που δεν μπορούσαν να κουνήσουν τα πίσω τους πόδια. Στους 23 εφαρμόστηκε η κυτταρική μεταμόσχευση, ενώ στους υπόλοιπους έγινε εικονική θεραπεία. Πράγματι, οι ελπίδες των ερευνητών επιβεβαιώθηκαν. Μετά τη θεραπεία, αναγεννήθηκαν τα νεύρα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης με τους σκύλους να μπορούν (στην πλειονότητά τους) να περπατάνε και να τρέχουν.
Οι ερευνητές εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μελλοντικά αυτή η πολλά υποσχόμενη τεχνική θα χρησιμοποιηθεί και σε παράλυτους ανθρώπους. Η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών θα αφορά πλέον ανθρώπους, καθώς η πρώτη φάση με τα πειραματόζωα έδειξε ότι η διαδικασία δεν έχει τοξικές ή άλλες παρενέργειες.
Ο καθηγητής Τζέφρι Ράισμαν, του University College του Λονδίνου (UCL), ειδικός σε θέματα αναγέννησης νεύρων τόνισε ότι "δεν πρόκειται για μια θεραπεία του νωτιαίου μυελού και της σπονδυλικής στους ανθρώπους. Για κάτι τέτοιο θα χρειαστεί ακόμα πολύς χρόνος. Όμως είναι η πιο ενθαρρυντική πρόοδος που έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια, αποτελώντας ένα σημαντικό βήμα".