Οι γιατροί είναι σε θέση να διαγνώσουν τα πρώιμα στάδια της άνοιας απλά αναλύοντας τον τρόπο που οι ασθενείς περπατούν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η είδηση ανοίγει τη δυνατότητα της προληπτικής θεραπείας , χρόνια πριν η κατάσταση αναπτυχθεί πλήρως. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ έχει ως στόχο να προσδιορίσει τους πάσχοντες από άνοια, με την χρήση προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών εντοπισμού εξειδικευμένης κίνησης. Οι ερευνητές μελέτησαν 1.000 άτομα, ηλικίας άνω των 55 ετών, οι οποίοι παρακολουθούνταν και ελέγχονταν για μια περίοδο δέκα ετών. Στόχος της μελέτης ήταν να ανακαλυφθεί αν υπάρχουν μοτίβα φυσικών αλλαγών που συμβαίνουν σε αυτούς που δυνητικά θα αναπτύξουν άνοια ή άλλες νευρολογικές ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον.
«Απλά παρατηρώντας τον τρόπο που οι ηλικιωμένοι ασθενείς περπατούν, οι γιατροί ενδέχεται να ζητήσουν πιο αυστηρές διαγνωστικές εξετάσεις για τους δυνητικούς πάσχοντες», λέει ο Δρ Μάθιου Τέιλορ, ένας ειδικός στην εμβιομηχανική στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ.
«Ο σκοπός της μελέτης μας είναι να εξετάσουμε τις αλλαγές στη βάδιση με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ό, τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Για παράδειγμα, οι φυσιοθεραπευτές μας έχουν παρατηρήσει ανεπίσημα ότι οι ασθενείς με άνοια συχνά έχουν μειωμένη ταλάντευση στον βραχίονα του χεριού , αλλά απ 'όσο γνωρίζουμε αυτό δεν έχει μετρηθεί μέχρι σήμερα», προσέθεσε.
«Μια τέτοια αλλαγή στην ταλάντευση του βραχίονα θα μπορούσε να είναι μια πρώιμη ένδειξη της άνοιας από την μειωμένη ταχύτητα στο βάδισμα για παράδειγμα που είναι πιο χαρακτηριστική, ή κάποια άλλη πτυχή της αλλαγής της βάδισης που δεν γνωρίζουμε ακόμα», κατέληξε.
Τα υγιή άτομα που μελετάμε σήμερα είναι εξοπλισμένα με ειδικούς δείκτες που μπορούν να διαβαστούν από υπέρυθρες κάμερες. Οι κάμερες επιτρέπουν στην συνέχεια την χαρτογράφηση των αλλαγών ,που συχνά είναι πολύ μικρές για να εντοπιστούν από το ανθρώπινο μάτι στα πρώτα στάδια της νόσου, μέσω ενός προγράμματος σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.