H ανακάλυψη των κυττάρων που σχηματίζουν ένα σύστημα εντοπισμού θέσης στον εγκέφαλο - ένα είδος βιολογικού GPS που μας επιτρέπει να προσανατολιζόμαστε , η οποία “χάρισε" το Νομπέλ Ιατρικής-Φυσιολογίας 2014 σε τρεις επιστήμονες, ανοίγει νέο παράθυρο στη θεραπεία της άνοιας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά "τα κύτταρα τοποθεσίας" είναι μεταξύ των πρώτων που θα «χτυπήσει» το Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, για αυτό και οι πάσχοντες συχνά χάνουν το δρόμο τους. Η κατανόηση του πώς διασπώνται μπορεί να ρίξει σημαντικό φως για την εξέλιξη της νόσου. Αυτή είναι η πεποίθηση του ενός εκ των ερευνητών-νικητών του βραβείου νόμπελ, Τζον Ο΄Κιφ, ο οποίος σχεδιάζει να πάει την έρευνά του στο επόμενο επίπεδο ως διευθυντής ενός νέου ινστιτούτου για το εγκέφαλο στο Λονδίνο.
«Αυτή τη στιγμή, κάνουμε πολύ περισσότερες μελέτες υψηλής τεχνολογίας, όπου ελπίζουμε να ακολουθήσουν την εξέλιξη της νόσου κατά τη διάρκεια του χρόνου," είπε."Αυτό θα μας δώσει την πρώτη λαβή για το πότε και πού ξεκινά η ασθένεια και πώς μπορούμε να επιτεθούμε σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο», προσέθεσε.
Η μάχη κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ υπήρξε μακρά και απογοητευτική. Οι παγκόσμιες περιπτώσεις άνοιας αναμένεται να τριπλασιαστούν έως το 2050, όμως οι επιστήμονες εξακολουθούν να αγωνίζονται να κατανοήσουν τη βασική βιολογία της νόσου και η ανάπτυξη φαρμάκων είναι γεμάτη με αποτυχίες.
Η εργασία των ερευνητών δεν θα οδηγήσει σε άμεσες ανακαλύψεις, αλλά εξηγώντας πώς λειτουργούν τα κύτταρα σε δύο πολύ συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.
"Η κατανόηση των υγιών λειτουργιών του εγκεφάλου, ειδικά σε περιοχές του εγκεφάλου ζωτικής σημασίας για τη μάθηση και τη μνήμη, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την να κατανοήσουμε ποιες αλλαγές συμβαίνουν κατά τη διάρκεια διαφορετικών συνθηκών, όπως στη νόσο του Αλτσχάιμερ", επεσήμαναν οι ερευνητές.