Το περιγραφικό του όνομα είναι πολύ πιο τρομακτικό από το επιστημονικό του: αιμορραγικός πυρετός. Και περιγράφει ακριβώς τα θανατηφόρα συμπτώματα του ιού: προκαλεί εσωτερικές και εξωτερικές αιμορραγίες, ακόμη και από τα μάτια, που οδηγούν στο θάνατο περισσότερους από 9 στους 10 ανθρώπους που προσβάλλει.
Η παγκόσμια κοινότητα είναι σε συναγερμό καθώς ξέσπασε μια νέα επιδημία Έμπολα στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνα και μεταδίδεται σε άλλες περιοχές της Αφρικής ενώ κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στην Ευρώπη, από ταξιδιώτες.
Από πού πήρε το όνομα του ο Έμπολα;
Εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1976 σε χοίρους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ, εξ ου και είναι γνωστός και ως "ιός του Ζαΐρ"). Πήρε το όνομα Έμπολα από την κοιλάδα του ομώνυμου ποταμού όπου και υπήρξε η πρώτη εστία. Αναγνωρίστηκε το 1976 σε ένα νοσοκομείο αποστολής που εκτελούνται από τη Φλαμανδική καλογριών.
Τι είναι όμως ο ιός Έμπολα;
Πρόκειται για έναν θανατηφόρο ιό που μεταδίδεται μέσω του αίματος, των σωματικών υγρών αλλά και της επαφής με μολυσμένους ιστούς ανθρώπων ή ζώων.
Το ποσοστό θνησιμότητας του ιού ξεπερνά το 90%.
Ποια είναι τα συμπτώματα του Έμπολα;
Ο ιός επωάζεται σε 2 έως και 21 ημέρες μετά την έκθεση του νοσούντος σε αυτό. Συνήθως οι άνθρωποι ξεκινούν να έχουν συμπτώματα 8 - 10 μέρες μετά την έκθεση τους στον ιό.
Στα πρώτα στάδια, τα συμπτώματα είναι:
- πυρετός
- πονοκέφαλος
- πονόλαιμος, βήχας
- πόνος στις αρθρώσεις και στους μύες
- αδυναμία
Σε δεύτερο στάδιο, τα συμπτώματα γίνονται πιο σοβαρά και είναι:
- ναυτία και εμετός
- διάρροια
- ερυθρότητα στα μάτια
- πόνος στο στήθος
- δυσκολία στην αναπνοή
- εξάνθημα σε ολόκληρο το σώμα
- εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία.
Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αιμορραγούν από τα μάτια, τη μύτη, το στόμα, τα αυτιά, ή το ορθό.
Πώς γίνεται η διάγνωση του Έμπολα;
Η διάγνωση του ιού μπορεί να γίνει με εξετάσεις αίματος αλλά και με εξέταση σάλιο.
Ποια είναι η θεραπεία του Έμπολα;
Για την ώρα δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία και οι αρχές παγκοσμίως πιέζουν τις φαρμακευτικές για την άμεση εξεύρεση θεραπευτικής φόρμουλας.
Οι θεραπείες που υπάρχουν στοχεύουν κυρίως στη θεραπεία και την ανακούφιση των συμπτωμάτων των νοσούντων αν και κάποιοι λίγοι ασθενείς που διαγνώστηκαν με τον ιό κατάφεραν να επιβιώσουν.
Οι θεραπείες αυτές είναι:
- οξυγονοθεραπεία
- ενδοφλέβια υγρά
- μεταγγίσεις αίματος
- φάρμακα για τον πόνο.