1 στους 2 επαγγελματίες υγείας δεν εμβολιάζονται

Ανησυχητικά υψηλό είναι το ποσοστό των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας που δεν εμβολιάζονται και αυτό παρ' ότι γνωρίζουν πολύ καλά τον κίνδυνο που αυτό εγκυμονεί τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ασθενείς.

Σε ό, τι αφορά στην Ελλάδα συγκεκριμένα, τα στοιχεία της έρευνας, που διεξήχθη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HProImmune, είναι ενδεικτικά: οι επαγγελματίες υγείας δεν έχουν εμβολιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια κατά της ηπατίτιδας Β σε ποσοστό 48,5%, κατά της εποχικής γρίπης σε ποσοστό 57,5% και κατά του τετάνου το 59,9%. Λιγότεροι από το 20% έχουν εμβολιαστεί για την ανεμοβλογιά, την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής «Prolepsis», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος HProImmune (Promotion of Immunization for Health Professionals in Europe), με τους ομιλητές να επισημαίνουν την άμεση ανάγκη προώθησης των εμβολιασμών των επαγγελματιών Υγείας για συγκεκριμένα λοιμώδη νοσήματα και τη λήψη πρωτοβουλιών σε πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απαραίτητο οι εμβολιασμοί να γίνονται δωρεάν και να παρέχεται κατά τη διαδικασία κάθε δυνατή διευκόλυνση.