Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν κάνει ένα γιγαντιαίο άλμα προς τη δημιουργία 3D oργάνων που θα μπορούν απλώς να εκτυπώνονται σε νοσοκομεία, όταν χρειάζεται να γίνει μεταμόσχευση.
Μια διεθνής ομάδα δημιούργησε τα πρώτα όργανα που περιλαμβάνουν ένας πλήρες αγγειακό δίκτυο για τη μεταφορά του αίματος μέσω των οργάνων.
Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας ένα υψηλής τεχνολογίας βιο-εκτυπωτή, κατασκεύασαν ένα πλήθος διασυνδεδεμένων μικροσκοπικών ινών οι οποίες χρησιμεύουν ως μήτρα για τα τεχνητά αιμοφόρα αγγεία. Στην συνέχεια κάλυψαν τη 3D τυπωμένη δομή με ένα υλικό πλούσιο σε κυττάρα, το οποίο στερεοποιήθηκε με την εφαρμογή φωτός σε αυτό. Τέλος αφαίρεσαν τις βιο-τυπωμένες ίνες για να αφήσουν πίσω ένα δίκτυο μικροσκοπικών καναλιών επικαλυμμένα με ανθρώπινα ενδοθηλιακά κύτταρα, τα οποία οργανώνονται για να σχηματίσουν σταθερά τριχοειδή αγγεία αίματος σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
Οι επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Sydney, του Harvard, του Stanford και του MIT έχουν πλέον βιο-τυπωμένα τεχνητά αγγειακά δίκτυα που μιμούνται το κυκλοφορικό σύστημα του σώματος που είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια μεγάλων συγκροτημάτων ιστών.
"Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της έλλειψης οργάνων για μεταμόσχευση", είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, Δρ. Λουίζ Μπερτασόνι και προσέθεσε ότι "πολλοί περισσότεροι έχουν υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση ιστών και οργάνων που έχουν πληγεί από τον καρκίνο, ή έχουν καταστραφεί σε τροχαία ατυχήματα με μεγάλα κατάγματα και τραυματισμούς".
"Φανταστείτε να είμαστε σε ένα νοσοκομείο και να έχουμε ένα πλήρες όργανο τυπωμένο - ή βιο-τυπωμένο, όπως λέμε - με όλα τα κύτταρα, τις πρωτεΐνες και τα αιμοφόρα αγγεία στο σωστό μέρος, απλά πιέζοντας το κουμπί εκτύπωσης στην οθόνη του υπολογιστή", συμπλήρωσε. "Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από αυτό, αλλά το εύρημά μας είναι ένα νέο σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων αυτών", κατέληξε.