Ανακάλυψαν εμβόλιο κατά των καρκινικών όγκων του εγκεφάλου

Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα εμβόλιο που λένε που φαίνεται να αναχαιτίζει τους καρκινικούς όγκους εγκεφάλου σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια. Το εμβόλιο δρα ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα με σκοπό να επιτεθεί στα ανώμαλα κύτταρα. Η προσέγγιση αυτή δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους, αλλά οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο έτος στη Γερμανία, λένε οι ερευνητές.

Ερευνητές από το γερμανικό Εθνικό Κέντρο Νεοπλασματικών Νόσων (NCT) στην Χαϊδελβέργη, ανέπτυξαν ένα εμβόλιο που στοχεύει στα καρκινικά κύτταρα του εγκεφάλου. Το εμβόλιο βασίζεται στην φυσική ικανότητα ορισμένων ασθενών με όγκους του εγκεφάλου να εξαπολύουν ανοσοποιητική αντίδραση εναντίον της ασθένειάς τους, αν και δεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε να σταματήσει η εξέλιξη του καρκίνου. Τα πειράματα στα ποντίκια έδειξαν ότι το εμβόλιο μπορεί να ενισχύσει αυτή την φυσική αντίδραση.

"Βρήκαμε ότι μπορούμε να προκαλέσουμε μια ανοσολογική απόκριση που είναι παρόμοια με αυτή που βλέπουμε σε μερικούς ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο που έχουν φυσική ανοσία, αλλά δεν είναι αρκετά ισχυρή για να αναλάβει τη φροντίδα του όγκου", δήλωσε ο καθηγητής Μάικλ Πλάτεν.

"Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό στους ανθρώπους", πρόσθεσε.

Η φιλανθρωπική οργάνωση Cancer Research UK περιέγραψε την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, ως "συναρπαστική".

"Χρησιμοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθεί στον καρκίνο είναι ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός στην εξεύρεση νέων θεραπειών", τόνισαν οι ερευνητές αλλά συμπλήρωσαν ότι "πρόκειται για μια μελέτη σε πολύ πρώιμο στάδιο η οποία διεξήχθη μόνο σε ποντίκια, και χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για να δούμε εάν το εμβόλιο είναι ασφαλές ή εάν ενισχύει την ανοσολογική αντίδραση κατά των όγκων του εγκεφάλου σε ανθρώπους".