Μια ηλεκτρονική συσκευή που «μυρίζει» τον αέρα που εκπνέουμε μπορεί να ανιχνεύσει με μεγάλη ακρίβεια τον καρκίνο του πνεύμονα. Πρόκειται για ένα τεστ αναπνοής με ένα τσιπ που μπορεί να διακρίνει τον υγιή ιστό από τους καρκινικούς όγκους και μπορεί ακόμη και να δείξει πόσο προχωρημένος είναι ο καρκίνος.
Ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλεί περισσότερους θανάτους στη Μ. Βρετανία από ότι ο καρκίνος του εντέρου, του μαστού και το καρκίνο του παγκρέατος. Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά δεν είναι ανιχνεύεται έγκαιρα παρά μόνο στα προχωρημένα στάδια.
Οι επιστήμονες, οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε πρόσφατο Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο, μελέτησαν 358 ασθενείς οι οποίοι είτε είχαν καρκίνο του πνεύμονα ή διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν την νόσο. Χρησιμοποίησαν τη συσκευή NaNose για να αναλύσουν δείγματα αναπνοής από αυτούς τους ασθενείς και να διαπιστωθεί αν είχαν την ασθένεια.
Ο εφευρέτης, ο καθηγητής Χόσαμ Χάικ του Ινστιτούτου Technion - Israel Institute of Technology, δήλωσε ότι «Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια καταστροφική ασθένεια και ευθύνεται για σχεδόν το ένα τρίτο όλων των θανάτων από καρκίνο. Η μέχρι σήμερα διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα απαιτεί επεμβατικές διαδικασίες, όπως βρογχοσκόπηση, βιοψία, ή χειρουργική επέμβαση» και προσέθεσε ότι «Η νέα μας συσκευή συνδυάζει αρκετές νέες τεχνολογίες με έναν μόνο τρόπο, χρησιμοποιώντας εκπνεόμενο αέρα ως μέσο για τη διάγνωση του καρκίνου».
Σύμφωνα με τους ερευνητές η συσκευή NaNose είναι σε θέση να ανιχνεύσει τον καρκίνο του πνεύμονα με ακρίβεια 90%, ακόμη και όταν ο όγκος του πνεύμονα είναι μικρός και η νόσος βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Οι καρκινικοί όγκοι στον πνεύμονα παράγουν χημικές ουσίες που ονομάζονται πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), οι οποίες εξατμίζονται εύκολα στον αέρα και παράγουν ένα ευδιάκριτο άρωμα. Ο καθηγητής Χάικ αξιοποίησε την νανοτεχνολογία για την ανάπτυξη ενός εξαιρετικά ευαίσθητου τσιπ, το οποίο ανιχνεύει τη μοναδική «υπογραφή» των πτητικών οργανικών ενώσεων στην εκπνοή.
Η εταιρεία ελπίζει ότι η συσκευή θα είναι διαθέσιμη στους γιατρούς μέσα σε λίγα χρόνια.