Υπ. Υγείας: Eθνικό Δίκτυο Εθελοντών για τη διακοπή καπνίσματος

Μετά την Εκπαιδευτική Πρωτοβουλία για την Πρόληψη του Καπνίσματος στους Μαθητές της Β’ & Γ’ Γυμνασίου όλης της Χώρας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31η Μαΐου), το Υπουργείο Υγείας εξαγγέλλει Εθνικό Δίκτυο Εθελοντών για την Υποστήριξη Διακοπής του Καπνίσματος. 

Η Υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, παρουσίασε, σήμερα, το Εθνικό Δίκτυο Εθελοντών για την Υποστήριξη Διακοπής του Καπνίσματοςκαι είχε μια πρώτη ενημερωτική συνάντηση με τους εθελοντές ιατρούς στο κτίριο του Υπουργείου Υγείας. Οι εθελοντές τόνισαν τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας και ζήτησαν την άμεση οργάνωση του Δικτύου ώστε να παρασχεθούν άμεσα οι υπηρεσίες του. Ακολούθησε συνέντευξη τύπου, στην οποία συμμετείχαν η καθηγήτρια και Πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κα. Κρεμαστινού, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Βλασταράκος και ο καθηγητής πνευμονολόγος κ. Μπεχράκης.
 
Στην εισήγησή της, η Υφυπουργός Υγείας σημείωσε:
 
«Μια πολιτισμένη χώρα ορίζεται από τους οικονομικούς και τους κοινωνικούς της δείκτες. Ορίζεται, επίσης, από την ποιότητα της δημόσιας υγείας, ορίζεται, δυστυχώς, και από τον αριθμό των καπνιστών της. Εάν το κάπνισμα είναι ασθένεια, όπως υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τότε στη χώρα μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε επιδημία.
Υπέρτατο χρέος κάθε ευνομούμενης Πολιτείας είναι να προστατεύει τη ζωή και την υγεία των πολιτών της, ειδικά των νέων. Με απόλυτη πίστη σε αυτήν την παραδοχή, τηρούμε την εθνική πολιτική για την πρόληψη του καπνίσματος : από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα εντείναμε τους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στους χώρους εστίασης και διασκέδασης με αποκλειστικό σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας, και όχι την προστασία των δημοσίων εσόδων από την επιβολή των προστίμων.
 
Δεν μπορούμε να αφήσουμε ανεξέλεγκτη τη σχέση των νέων ανθρώπων – όλων των πολιτών - αυτής της χώρας με το κάπνισμα, μια σχέση επικίνδυνη και απειλητική για την υγεία τους. Σε αυτήν την προσπάθεια, η άμεση ανταπόκριση των γιατρών που έσπευσαν να εγγραφούν στο Εθνικό Δίκτυο Εθελοντών για την Υποστήριξη Διακοπής του Καπνίσματος δεν είναι απλά ενθαρρυντική, είναι δείκτης μιας σύγχρονης κοινωνίας που μοιράζεται – ως κοινή, θεμελιώδη αξία – την αλληλοβοήθεια : 500 γιατροί από όλη την Ελλάδα έχουν ήδη δεσμευθεί εθελοντικά να διαθέσουν δωρεάν τις γνώσεις τους και μέρος του χρόνου τους σε όσους ζητούν βοήθεια για να διακόψουν το κάπνισμα. Είναι αυτονόητο ότι το Εθνικό Δίκτυο Εθελοντών για την Υποστήριξη Διακοπής του Καπνίσματος λειτουργεί υποστηρικτικά και συμπληρωματικά με τα 50 Δημόσια Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος που διαθέτουν 1100 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό. Ο κοινός στόχος είναι ένας: η μείωση του αριθμού των καπνιστών στην Ελλάδα, μιας από τις ελάχιστες χώρες του δυτικού κόσμου με τέτοια ρεκόρ καπνιστών».
Η Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ σημείωσε ότι η πρόληψη και ο έλεγχος του καπνίσματος ανήκει στις μεγάλες κατευθύνσεις της δημόσιας πολιτικής υγείας. Για να ενισχυθεί η αντιμετώπιση του καπνίσματος χρειάζεται η απαραίτητη υποστήριξη από την πλευρά της Πολιτείας και αυτό ακριβώς προωθεί η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Εθελοντών για την Υποστήριξη Διακοπής του Καπνίσματος. «Το Δίκτυο αυτό θα πρέπει να το δούμε ως ένα δίκτυο ευαισθητοποίησης των γιατρών ενάντια στο κάπνισμα», τόνισε – μεταξύ άλλων – η κα Κρεμαστινού.
Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Βλασταράκος υπογράμμισε ότι «είναι καθήκον μας να μετέχουμε σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Ο ιατρικός κόσμος πρέπει να είναι ενεργός και να ενθαρρύνει – μέσω των συλλόγων του – αυτήν τη δράση». Ο κ. Βλασταράκος εστίασε στη σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης για το κάπνισμα, καθώς επίσης και στην αναγκαιότητα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.
Ο καθηγητής πνευμονολόγος κ. Μπεχράκης αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιούνται στα σχολεία της χώρας για την πρόληψη του καπνίσματος τονίζοντας τη σημασία της συμβολής των ιατρών και των καθηγητών. Τόνισε, ακόμη ότι, σε σχέση με παλαιότερες εποχές, η ανταπόκριση του ιατρικού κόσμου για συμμετοχή σε δράσεις όπως η συγκρότηση του Εθνικού Δικτύου Εθελοντών για την Υποστήριξη Διακοπής του Καπνίσματος είναι πολύ μεγάλη, και υπογράμμισε την ανάγκη εκπαίδευσης των ιατρών για τη διακοπή του καπνίσματος : «Ως ιατροί γνωρίζουμε τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου στην υγεία. Όμως, η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί ξεχωριστό γνωστικό αντικείμενο και απαιτείται ειδική εκπαίδευση». Προς τούτο, «η Πνευμονολογική Εταιρία θα οργανώσει ειδικά σεμινάρια για τη διακοπή του καπνίσματος, τα οποία θα απευθύνονται σε όποιον κλινικό ιατρό ενδιαφέρεται, ανεξάρτητα από την ειδικότητά του». 
 
Στο Εθνικό Δίκτυο Εθελοντών για την Υποστήριξη Διακοπής του Καπνίσματος συμμετέχουν - εκτός από τους ιατρούς - και οι φαρμακοποιοί. Η διαδικασία της συμμετοχής τους είναι πολύ απλή : στον ιστότοπο της Γραμμής για την Πρόληψη και τον Έλεγχο του Καπνίσματος – 1142 (https://sites.google.com/site/antismoking1142) υπάρχει ειδική φόρμα, στην οποία οι εθελοντές μπορούν να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους, καθώς και τις ημέρες και τις ώρες της εβδομάδας που μπορούν να διαθέσουν για το κοινό. Ο κατάλογος των εθελοντών ιατρών και φαρμακοποιών δημοσιοποιείται στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας και του 1142 ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να εντοπίσει το πλησιέστερο ιατρείο/ φαρμακείο με τα στοιχεία επικοινωνίας, τη διεύθυνση, τις ώρες και τις ημέρες της εβδομάδας όπου θα προσφέρεται εθελοντικά η υποστήριξη για τη διακοπή του καπνίσματος.
Όσοι επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα μπορούν, λοιπόν, να ζητήσουν βοήθεια στα δημόσια ιατρεία διακοπής του καπνίσματος, στο πλησιέστερο ιδιωτικό ιατρείο της περιοχής τους που λειτουργεί εθελοντικά και στην τηλεφωνική γραμμή 1142 που λειτουργεί όλο το 24ωρο.