Ευρωπαϊκή άδεια για φάρμακο που θεραπεύει τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Ευρωπαϊκή άδεια κυκλοφορίας έλαβε η νέα από του στόματος θεραπεία πρώτης γραμμής της Biοgen Idec για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, μετά από περίπου ένα χρόνο εξαιρετικής πορείας στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για το χάπι πρώτης γραμμής Tecfidera για την Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση, την πιο συχνή μορφή της νόσου.

Μέσα από ένα εκτεταμένο κλινικό πρόγραμμα, ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν πραγματοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει αποδειχτεί πως το Tecfidera μειώνει τις υποτροπές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και τις εστίες του εγκεφάλου, όπως και ότι καθυστερεί την εξέλιξη της αναπηρίας, ενώ παράλληλα παρουσιάζει ένα πολύ ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας.

Το Tecfidera έχει βοηθήσει ήδη χιλιάδες ασθενείς. Εγκρίθηκε αρχικά στις ΗΠΑ, τον Μάρτιο του 2013 και μέσα στο πρώτο εξάμηνο αποτέλεσε την νούμερο ένα στη χώρα συνταγογραφούμενη, από του στόματος  θεραπεία για τις υποτροπιάζουσες μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση, καθώς είναι η πρώτη θεραπεία που ενεργοποιεί το μονοπάτι Nrf2,  το οποίο παρέχει έναν τρόπο στα κύτταρα του οργανισμού να αμύνονται έναντι στην φλεγμονή και σε άλλους τύπους στρες που προκαλούν παθήσεις όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση.