Νέο φονικό στέλεχος της γρίπης των πτηνών στην Κίνα

Οι ειδικοί ανησυχούν για την εξάπλωση ενός νέου στελέχους της γρίπης των πτηνών που έχει ήδη σκοτώσει μια γυναίκα στην Κίνα.

Ένα νέο, άγνωστο έως τώρα, αλλά θανατηφόρο στέλεχος της γρίπης των πτηνών Η10Ν8 εντόπισαν κινέζοι επιστήμονες, οι οποίοι φοβούνται ότι μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία.

Το πρώτο θύμα του εν λόγω ιού ήταν μια 73χρονη γυναίκα από την πόλη Ναντσάνγκ, η οποία εισήχθη στο νοσοκομείο πέρσι το Νοέμβριο με πυρετό και σοβαρή πνευμονία. Παρά τα αντιβιοτικά και τα αντιικά φάρμακα, η ασθενής εξέπνευσε μετά από εννιά ημέρες. Τους τελευταίους μήνες , η Κίνα έχει ήδη αντιμετωπίσει ένα ξέσπασμα του ιού της γρίπης H7N9 , το οποίο έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου στο ένα τέταρτο των ατόμων που έχουν μολυνθεί.

Οι επιστήμονες που έχουν μελετήσει το νέο ιό H10N8 λένε ότι έχουν εξελιχθεί ορισμένα γενετικά του χαρακτηριστικά , που επιτρέπουν την αναπαραγωγή του στον άνθρωπο. Η ανησυχία είναι ότι θα μπορούσε τελικά να είναι σε θέση να εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο , αν και οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη γι 'αυτό ακόμα .Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί η δυνατότητα του νέου ιού να προκαλέσει μελλοντικά μια ανθρώπινη πανδημία, καθώς ήδη εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα σε μια 55χρονη γυναίκα, στην ίδια κινεζική επαρχία, στις 26 Ιανουαρίου.

Οι κινέζοι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιουελόνγκ Σου του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών του Πεκίνου, που έκαναν τη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», ανακοίνωσαν ότι η γενετική ανάλυση δειγμάτων από την τραχεία της πρώτης γυναίκας ασθενούς έδειξε πως το συγκεκριμένο στέλεχος είναι γενετικά τροποποιημένο από προηγούμενα στελέχη του ιού Η10Ν8.